Διαγωνισμός για αξιοποίηση 14 τουριστικών ακινήτων

Διαγωνισμός για αξιοποίηση 14 τουριστικών ακινήτων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη δημιουργία τουριστικών μονάδων ιδιαίτερης αισθητικής (boutique hotels) προωθεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προωθεί την αξιοποίηση 14 μη λειτουργούντων ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του. Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε, ξεκινά άμεσα ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση:• οκτώ επιλεγμένων πρώην ξενοδοχείων «Ξενία» (Πλαταμώνα, Τσαγκαράδας, Ανδρου, Βυτίνας, Κομοτηνής, Κοζάνης, Εδεσσας, Θάσου),

• τριών παραδοσιακών αρχοντικών στο Πήλιο (Ευαγγελινάκη, Μουσλή και Ξηραδάκη),

• δύο πρώην σανατορίων στην Αρκαδία (Σανατόριο Μάνα) και στη Ρόδο (Σανατόριο Αγ. Ελεούσας).

Η πιο σημαντική αξιοποίηση αναμένεται να είναι αυτή της Villa de Vecchi, ενός ακινήτου ιστορικής σημασίας στη Ρόδο. Χτίστηκε το 1936 στο υψηλότερο βουνό της Ρόδου από τον τότε Ιταλό κυβερνήτη των Δωδεκανήσων De Vecchi. Μεταπολεμικά αξιοποιήθηκε από την ελληνική βασιλική οικογένεια, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες κυριολεκτικά ρημάζει. Το ακίνητο βρίσκεται 50 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και σε οικόπεδο περίπου 8 χιλ. στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 6,25 χιλ. στρέμματα αποτελούν διατηρητέα ζώνη.

Το ΤΑΙΠΕΔ υπόσχεται ότι ο διαγωνισμός αξιοποίησης της Villa de Vecchi αλλά και των υπολοίπων 13 ακινήτων θα ολοκληρωθεί εντός του 2014. Ειδικότερα, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερομένους έχει καθοριστεί για 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, κάθε ένα από τα προαναφερόμενα ακίνητα θα μπορεί να διεκδικήσει όποιος υποβάλει την υψηλότερη προσφορά. Ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός για κάθε ένα από τα 14 ξεχωριστά ακίνητα. Επομένως δεν παίζει ρόλο αν κάποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα ή λιγότερα ακίνητα, αν και πρόθεση των πωλητών είναι να προσελκύσουν μεγάλους παίκτες στην τουριστική αγορά που θα αναλάβουν ένα σύνολο μονάδων ανά τη χώρα.

Επίσης, σε κάθε περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ διαφοροποιεί το είδος της αξιοποίησης από ακίνητο σε ακίνητο. Για παράδειγμα, στα αρχοντικά του Πηλίου πωλείται η κυριότητά τους, ορισμένα «Ξενία» αξιοποιούνται με τη μέθοδο της επιφάνειας για 99 έτη και σε άλλα, όπως και των Σανατορίων, εκχωρείται η μίσθωσή τους για 50 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή