Επενδύσεις 4,4 δισ. από 13.415 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ

Επενδύσεις 4,4 δισ. από 13.415 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικές επενδύσεις 4,4 δισ. ευρώ από 13.899 επιχειρήσεις εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου και του προγράμματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν τους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου, των υπηρεσιών αλλά και τον πρωτογενή τομέα και οι αυξημένες αιτήσεις αλλά και οι εντάξεις που οριστικοποιήθηκαν χθες υποδηλώνουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και αποτελούν ένδειξη για σταδιακή στροφή του οικονομικού κλίματος.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών», εντάχθηκαν συνολικά 13.415 μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ όλη τη χώρα, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν συνολικές επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 865 εκατ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη (εθνική και κοινοτική συμμετοχή), ενώ το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων ή και τραπεζικό δανεισμό.

Αντίστοιχα στο πλαίσιο του α΄ κύκλου του 2014 εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο 484 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2,7 δισ. ευρώ. Η συνολική ενίσχυση ανέρχεται στα 922 εκατ. ευρώ και από την υλοποίηση των σχετικών σχεδίων αναμένεται να δημιουργηθούν 2.491 νέες θέσεις εργασίας. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο κύριος όγκος των επενδυτικών προτάσεων και συγκεκριμένα οι 311 προέρχεται από τη μεταποίηση, ενώ ακολουθεί ο τουρισμός με 109 εγκεκριμένες προτάσεις και έπονται ο πρωτογενής και τριτογενής τομέας με 38 και 26 επενδυτικές προτάσεις αντίστοιχα.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του πρώτου κύκλου, κλείνουν οι εκκρεμότητες των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου 3908/2011 και σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη «στόχος για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι η κατάθεση νέου αναπτυξιακού νόμου και η πλήρης απορρόφηση μέσω πληρωμών των διαθέσιμων κονδυλίων».

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι τελικές εντάξεις είναι διπλάσιες αυτών που είχαν αρχικώς προβλεφθεί, όπως επίσης διπλάσιος είναι και ο τελικός προϋπολογισμός των επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι σε πρώτη φάση είχαν ενταχθεί 7.649 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 957 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια μετά και το αυξημένο ενδιαφέρον εντάχθηκαν επιπλέον 5.766 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 782 εκατ. ευρώ.

Η εκταμίευση των ενισχύσεων έχει ήδη ξεκινήσει για τις επενδυτικές προτάσεις που είχαν αρχικώς ενταχθεί και συνεχίζεται για τις υπόλοιπες, ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης των έργων, τα οποία έχουν προθεσμία ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2015. Οι ενισχύσεις προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα ποσοστά ενίσχυσης κλιμακώνονται από 40% έως 60% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κ.λπ.) σε ποσοστό μέχρι 40% του επιχειρηματικού σχεδίου.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι 30.000 έως 300.000 ευρώ για τη μεταποίηση, 20.000 έως 300.000 ευρώ για τον τουρισμό και 20.000 έως 100.000 ευρώ για το εμπόριο-υπηρεσίες. Οι δαπάνες που ενισχύονται περιλαμβάνουν κτίρια-εγκαταστάσεις, μηχανήματα-εξοπλισμό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό και υπηρεσίες, προβολή-προώθηση, αμοιβές συμβούλων και λειτουργικές δαπάνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή