Coca-Cola: Η συγκλονιστική ιστορία της σχολής ποδοσφαίρου Bubamara στη Βοσνία

Coca-Cola: Η συγκλονιστική ιστορία της σχολής ποδοσφαίρου Bubamara στη Βοσνία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H CocaCola, στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας της για το 2014 FIFA World Cup, παρουσιάζει μέσα από ένα συγκινητικό τρίλεπτο βίντεο την ιστορία της Bubamara, μιας σχολής ποδοσφαίρου στο Σαράγεβο που έμαθε στα παιδιά να μένουν ενωμένα όταν οι διαχωριστικές γραμμές του πολέμου ήθελαν να τα κρατήσουν χωριστά.

Η σχολή ποδοσφαίρου της Bubamara ιδρύθηκε από τον πρώην ποδοσφαιριστή Predrag Pasic, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προκειμένου να χαρίσει στα παιδιά ένα ειρηνικό μέρος όπου θα μπορούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο και να ξεχάσουν τον πόλεμο, κάνοντας όνειρα πώς κάποια μέρα θα γίνουν πρωταθλητές.

Η Coca-Cola αποφάσισε να διηγηθεί την απίστευτη ιστορία του Predrag, μεταφέροντας έτσι μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας, και δείχνοντάς μας πως ορισμένες γραμμές μας φέρνουν πιο κοντά.

Ο Predrag Pasic, ο οποίος έλαβε μέρος με την Εθνική Ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στο 1982 FIFA World Cup™, παρόλο που είχε την ευκαιρία να εγκαταλείψει τη χώρα του όταν αυτή χτυπήθηκε από τη φρίκη του πολέμου, αποφάσισε πως έπρεπε να μείνει και να βοηθήσει.

Η ιδέα του ήταν αγνή και απλή: τη στιγμή που οι γραμμές της μάχης χώριζαν και συνέτριβαν κοινότητες και χωριά, εκείνος θα προσπαθούσε να κρατήσει τα παιδιά ενωμένα, μέσα στις γραμμές ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Η Bubamara άνθισε, και υπό την καθοδήγηση του Pretrag δημιούργησε μια χρυσή γενιά ποδοσφαιριστών.

Σχεδόν 40 από τους μαθητές της σχολής έγιναν επαγγελματίες παίκτες, ενώ ένας από αυτούς κατάφερε να γίνει μέλος της Εθνικής Ομάδας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που συμμετείχε στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA World Cup στη Βραζιλία.

Η CocaCola, θέλοντας να προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία στους σημερινούς νεαρούς μαθητές της σχολής, ετοίμασε για εκείνους μια μοναδική έκπληξη.

Στο πλαίσιο του FIFA World Cup Trophy Tour, ζήτησε από τη FIFA το τρόπαιο να κάνει μια επιπλέον στάση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Έτσι, λοιπόν, η Coca-Cola έφερε το εντυπωσιακό χρυσό τρόπαιο στο Σαράγεβο, στη Bubamara, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να το δουν από κοντά, με τα ίδια τους τα μάτια, πριν από οποιονδήποτε άλλο στη χώρα (για την ακρίβεια δεύτεροι μετά τον Πρόεδρο της Χώρας).

Το συγκινητικό βίντεο που αφηγείται τη δύναμη του ποδοσφαίρου να υπερνικά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια του πολέμου, σκηνοθέτησε ο σπουδαίος, βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία “No Mans Land Βόσνιος σκηνοθέτης, Danis Tanovic, και βρίσκεται online στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/v/2sGlEgd1iI0?version=3&f=playlists&app=youtube_gdata

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή