Κεφαλονιά: Σε πλήρη λειτουργία τα ξενοδοχεία του νησιού

Κεφαλονιά: Σε πλήρη λειτουργία τα ξενοδοχεία του νησιού

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη λειτουργία, με αποκατεστημένες όλες τις ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, είναι όλα τα ξενοδοχεία στην Κεφαλλονιά όπως διαβεβαίωσε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), Μαρία Κλεάνθη.

Μιλώντας στο περιθώριο ημερίδας με θέμα «Εμπειρίες και διδάγματα από τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς 2014», που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η κ. Κλεάνθη τόνισε ότι δόθηκε εξαρχής βάρος στα ξενοδοχεία προκειμένου να λειτουργήσουν την τουριστική περίοδο.

«Διατέθηκαν συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων οι 400.000, είναι επιδοτήσεις ενοικίου και συγκατοίκησης, συστέγασης δηλαδή των σεισμοπλήκτων με κάποιους συγγενείς» εξήγησε η διευθύντρια της Υπηρεσίας. Πρόσθεσε δε ότι εκκρεμούν άδειες επισκευών σε περίπου 300 σπίτια στο νησί, γεγονός που απέδωσε σε ελλείψεις που παρατηρούνται στους κατατεθειμένους φακέλους αιτήσεων.

Πάντως, τα δημόσια κτίρια στην Κεφαλλονιά φαίνεται πως «ανταποκρίθηκαν» ικανοποιητικά στον σεισμό αφού, σύμφωνα με μελέτη των καθηγητών του ΑΠΘ, Αναστάσιο Σέξτο και Κ. Στυλιανίδη, δεν παρατηρήθηκε περίπτωση τέτοιου κτιρίου το οποίο να παρουσίασε σημαντικές βλάβες και να διέλαθε της προσοχής του προσεισμικού ελέγχου.

«Θεωρώ ότι απέδωσε ο προσεισμικός έλεγχος αφού 46 δημόσια κτίρια, μετά τον σεισμό, κρίθηκαν ικανής στατικής επάρκειας», τόνισε ο κ. Σέξτος.

Γενικώς καλή ήταν και η απόκριση των ιστορικών κτιρίων και μνημείων στην Κεφαλλονιά, κατά τους δύο σεισμούς, κάτι που οφείλεται στην υψηλή αντοχή και δυσκαμψία που διέθεταν όπως προκύπτει από μελέτη που παρουσίασαν στην ημερίδα οι ερευνητές του ΟΑΣΠ – ΙΤΣΑΚ, Θωμάς Σαλονικιός, Βασίλης Λεκίδης, Χρήστος Καρακώστας και Κωνσταντίνος Μορφίδης.

Στην αναγκαιότητα εγκατάστασης περισσότερων ειδικών μηχανημάτων για την παρακολούθηση των σεισμών σε πραγματικό χρόνο αναφέρθηκε από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η σύγκριση παρελθόντων στοιχείων από σεισμούς για την εξαγωγή συμπερασμάτων για μία σεισμική ακολουθία.

«Για να δεις μπροστά, πρέπει πρώτα να κοιτάξεις πίσω» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έλλειψη πόρων που εμποδίζει την εγκατάσταση περισσότερων σεισμογράφων για ένα πλήρες δίκτυο παρακολούθησης καθώς το κόστος λειτουργίας και συντήρησης είναι υψηλό.

«Οι πόροι από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ίσα που επαρκούν για τη λειτουργία του υπάρχοντος δικτύου…», κατέληξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή