ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Σάλλας: Αναδιαρθρώσεις δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις

Μ. Σάλλας: Αναδιαρθρώσεις δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις

Την εκτίμησή του ότι διαμορφώνεται μια θετικότερη εικόνα για τη χώρα όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας αλλά και στον τρόπο δράσης του δημόσιου τομέα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι η επίλυση του προβλήματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

«Στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, «διαμορφώνεται σταδιακά μία θετικότερη εικόνα. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες, αλλά και στον τρόπο δράσης του δημόσιου τομέα. Είναι εμφανής μία αλλαγή που σημειώνεται σταδιακά και στον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η επιτυχημένη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος, όπως επίσης και η επιτυχής διαχείριση θεμάτων της δημόσιας τάξης, για να μη μιλάμε μόνο για την οικονομία. Αλλά και στην οικονομία, συγκεκριμένα, βλέπουμε μία βελτίωση των επιδόσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως στον τουρισμό, ο οποίος έχει σημαντική επίδραση και σε πολλούς άλλους κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό για μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές ή την αγορά ακινήτων, καθώς βέβαια και η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων».

Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα των λεγόμενων “κόκκινων δανείων”, δηλαδή των δανείων σε καθυστέρηση, είναι εξαιρετικά σοβαρό. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα από τις ελληνικές τράπεζες. Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Εξετάζουμε μία μία τις επιχειρήσεις για εξυγίανση και αναδιάρθρωση, με απόλυτη προτεραιότητα σε εκείνες που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζομένους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα. Οι τράπεζες, σας μιλώ και από την εμπειρία της δικής μας τράπεζας, έχουν οργανώσει εσωτερικούς μηχανισμούς και διαδικασίες και είναι σε θέση σήμερα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε διαχειριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η όλη προσπάθεια αποβλέπει στην οικονομική ανόρθωση του τόπου και την ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας».

Τέλος, αναφερόμενος στην αγροτική οικονομία σημείωσε: «Η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγων που συνεισφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας. Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας στον αγροτικό τομέα αποτελεί για εμάς, την Τράπεζα Πειραιώς, προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτόν έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σημαντικές. Πρωτοβουλίες όχι μόνο χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά και καινοτόμες δράσεις, όπως η “συμβολαιακή γεωργία”, η οποία συμβάλλει στον εξορθολογισμό όλου του συναλλακτικού κυκλώματος και τη διασφάλιση ρευστότητας, από τον παραγωγό ώς τη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων».