1,17 δισ. επένδυσαν τον Μάιο οι Ελληνες εφοπλιστές για αγορά 54 πλοίων

1,17 δισ. επένδυσαν τον Μάιο οι Ελληνες εφοπλιστές για αγορά 54 πλοίων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια 1,17 δισ. ευρώ επένδυσαν κατά τη διάρκεια του Μαΐου οι Ελληνες πλοιοκτήτες για την απόκτηση συνολικά 54 νέων πλοίων. Εξ αυτών, 31 αφορούν παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 2,2 εκατ. dwt και αξίας της τάξεως των 880 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 23 πλοία προκύπτουν από επενδύσεις στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 2 εκατ. dwt και αξίας της τάξεως των 292 εκατ.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από σχετική έρευνα του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny κι επιβεβαιώνουν την τάση που έχει διαμορφωθεί από την αρχή του 2014, αναφορικά με την εντατικοποίηση των επενδύσεων ανανέωσης του ελληνόκτητου στόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, οι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν τοποθετήσει συνολικά κεφάλαια 8,2 δισ. είτε για παραγγελίες νεότευκτων πλοίων είτε για αγορές μεταχειρισμένων πλοίων. Συνολικά έχουν προστεθεί στον ελληνόκτητο στόλο 360 πλοία, εκ των οποίων τα 189 αφορούν πλοία υπό ναυπήγηση και τα υπόλοιπα 171 μεταχειρισμένα πλοία.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις ναυπηγήσεις νέων πλοίων. Μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους υποβλήθηκαν παραγγελίες για 148 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 15,8 εκατ. dwt, τη στιγμή που κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν παραγγελθεί «μόλις» 56 νέα πλοία, συνολικής χωρητικότητας 5,5 εκατ. dwt. Εν ολίγοις, καταγράφεται αύξηση 164% με βάση τον αριθμό των πλοίων και 186% με βάση τη χωρητικότητα, σε σχέση με το περσινό πρώτο τετράμηνο του έτους. Με την προσθήκη και των στοιχείων του Μαΐου, οι συνολικές επενδύσεις από την αρχή του έτους σε νέες παραγγελίες πλοίων αγγίζουν τα 3,7 δισ. για 189 νέα πλοία συνολικής χωρητικότητας 18 εκατ. dwt. Πάντως, κατά τον Μάιο καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 48% σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πλοίων που υποβλήθηκαν, συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Απρίλιος). Ωστόσο, σύμφωνα με ναυτιλιακούς κύκλους, η εξέλιξη αυτή θεωρείται φυσιολογική, δεδομένου ότι πολλές συμφωνίες οριστικοποιήθηκαν τον Ιούνιο, με αφορμή τη διεθνή έκθεση των Ποσειδωνίων, όταν και υπεγράφη σειρά νέων συμβολαίων.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην αγορά μεταχειρισμένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Golden Destiny, οι Ελληνες πλοιοκτήτες απέκτησαν 148 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 12 εκατ. dwt, επενδύοντας συνολικά 1,7 δισ. Μαζί με τις αγορές του Μαΐου, ο συνολικός αριθμός από την αρχή του έτους διαμορφώνεται σε 171 πλοία συνολικής χωρητικότητας 14 εκατ. dwt.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ελληνικών συμφερόντων διαμορφώνονταν σε 371 πλοία συνολικής χωρητικότητας 32,6 εκατ. dwt. Από τα πλοία αυτά, 169 είναι φορτηγά που αντιστοιχούν στο 15% της συνολικής ναυπηγούμενης χωρητικότητας, όπως επίσης και 48 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αντιστοιχούν στο 7,08% της ναυπηγούμενης χωρητικότητας (dwt). Τα ελληνικά συμφέροντα συνεχίζουν τις επενδύσεις τους, καθώς οι τιμές των πλοίων παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, ευνοώντας την ανανέωση του στόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή