Το ελληνικό νηολόγιο διατηρεί την υψηλή ποιότητά του

Το ελληνικό νηολόγιο διατηρεί την υψηλή ποιότητά του

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένει μία από τις πλέον ποιοτικές «σημαίες» η ελληνική, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι τα πλοία που βρίσκονται εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον σύγχρονων. Το γεγονός αυτό προκύπτει από το ότι η Αμερικανική Ακτοφυλακή αναγνώρισε και για το 2015 την Ελλάδα ως ποιοτικό Κράτος Σημαίας (Quality Flag State), απόρροια της εξαιρετικής επίδοσης που καταγράφεται στους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις που δέχθηκαν τα ελληνικά πλοία σε διάφορα λιμάνια. Βάσει αυτών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, το ποσοστό κράτησης πλοίων υπό ελληνική σημαία ήταν μικρότερο του 1%, που αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση που εφαρμόζει η ναυτιλιακή διοίκηση των ΗΠΑ, προκειμένου να απονείμει τον σχετικό τίτλο της ποιοτικής σημαίας.

Βάσει των παραπάνω, το ελληνικό νηολόγιο διατήρησε τη θέση του ως μέλους του προγράμματος Qualship 21, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2001, με στόχο να καθιερώσει ένα σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας και παροχής κινήτρων για πλοία που φέρουν ξένες σημαίες (πλην της αμερικανικής) και τα οποία καταπλέουν σε λιμάνια των ΗΠΑ. Πλέον, με βάση τη σχετική απόφαση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, τα πλοία υπό ελληνική σημαία θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ειδικά προνόμια και διευκολύνσεις που τους χορηγούνται κατά τις προσεγγίσεις τους στα λιμάνια της απέναντι όχθης του Ατλαντικού και κατά το 2015. Στα εν λόγω προνόμια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μειωμένες επιθεωρήσεις ελέγχου κράτους λιμένος (Port State Control), όπως επίσης και ο εφοδιασμός με πιστοποιητικό ποιότητας.

Ως εκ τούτου, το ελληνικό νηολόγιο διατηρεί την υψηλή ποιότητα που το χαρακτηρίζει, σε ένα σαφές δείγμα της υψηλής στάθμης των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα σε αυτό. Αλλωστε, οι Ελληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να επενδύσουν στην αναβάθμιση του στόλου τους, ανανεώνοντάς τον με πιο σύγχρονα και νεότερης ηλικίας πλοία, τα οποία διαθέτουν υψηλές τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ελληνική σημαία έχουν υψώσει σήμερα 802 πλοία που αντιστοιχούν σε 41.829.594 τόνους. Tο ελληνικό νηολόγιο κατέχει την έβδομη θέση στη διεθνή κατάταξη (σε dwt) και τη δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ελληνόκτητος στόλος υπό σημαίες κρατών-μελών της Ε.Ε. αντιπροσωπεύει το 46,72% της κοινοτικής χωρητικότητας (σε dwt). Σημειωτέον ότι με το πέρας και του 2013, ο μέσος όρος της ηλικίας του στόλου υπό ελληνική σημαία διαμορφωνόταν σε 11,5 έτη. Μάλιστα, πάνω από το 50% των πλοίων είναι ηλικίας μικρότερης των 10 ετών, τη στιγμή που ο μέσος όρος του παγκόσμιου στόλου διαμορφώνεται σε 12,4 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή