Καθίζηση στις εξαγωγές χάλυβα λόγω υψηλού κόστους ενέργειας

Καθίζηση στις εξαγωγές χάλυβα λόγω υψηλού κόστους ενέργειας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό ενεργειακό κόστος προκαλεί καθίζηση στις εξαγωγές των επιχειρήσεων χάλυβα υποστηρίζει η Ενωση Χαλυβουργιών Ελλάδος. Οι εξαγωγές των ελληνικών χαλυβουργιών μειώθηκαν στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2014 κατά 21,2% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εξαγωγές του 2013. Ιδιαίτερα προς την Αλγερία, την κύρια αγορά για τις εξαγωγές των χαλυβουργιών της Νότιας Ευρώπης, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 50%, ενώ οι εξαγωγές των ιταλικών χαλυβουργιών αυξήθηκαν κατά 40,3%, των ισπανικών κατά 37,6% και των πορτογαλικών κατά 3,1%. Σε σύγκριση με τις μέσες μηνιαίες εξαγωγές του έτους 2011 στην Αλγερία, οι εξαγωγές των χαλυβουργιών της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 74,9%, ενώ, σε αντιθέτως, αυξήθηκαν θεαματικά οι εξαγωγές των χαλυβουργιών της Ιταλίας κατά 159,0%, της Ισπανίας κατά 63,3% και της Πορτογαλίας κατά 25,8%. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Χαλυβουργιών, «η καθίζηση των εξαγωγών των ελληνικών χαλυβουργιών και η ταυτόχρονη θεαματική άνοδος των εξαγωγών των άλλων χωρών στην αγορά της Αλγερίας φανερώνουν το μέγεθος του μειονεκτήματος των ελληνικών χαλυβουργιών, λόγω του πολύ υψηλότερου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που επιβαρύνει την παραγωγή των προϊόντων τους έναντι του αντίστοιχου κόστους των ανταγωνιστριών χαλυβουργιών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι ελληνικές χαλυβουργίες είναι διεθνώς ανταγωνιστικές σε όλους τους άλλους παράγοντες κόστους, όπως είναι οι πρώτες και βοηθητικές ύλες, το εργατικό κόστος, το κόστος συντήρησης κ.ά., ενώ οι παραγωγικές εγκαταστάσεις τους συγκαταλέγονται παγκόσμια μεταξύ των πλέον προηγμένων τεχνολογικά. Μάλιστα, οι ελληνικές χαλυβουργίες με κόστος ενέργειας π.χ. ανάλογο των ιταλικών (τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 30-35 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντί 60-70 ευρώ ανά μεγαβατώρα που πληρώνουν στη χώρα μας) θα είχαν διπλασιάσει τις εξαγωγές τους από 625 εκατ. ευρώ το 2011 σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2013.

Εκτιμάται πως οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων χάλυβα το 2014 θα μειωθούν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή