Υπερδιπλάσιοι φέτος οι φόροι για τις επιχειρήσεις

Υπερδιπλάσιοι φέτος οι φόροι για τις επιχειρήσεις

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρους ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένους κατά 125% σε σχέση με το 2013, καλούνται να πληρώσουν 230.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν τις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα νομικά πρόσωπα υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τις 30 Μαΐου και ξεκίνησαν να πληρώνουν τους φόρους (σ.σ. καταβάλλονται έως και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υποβολής). Επίσης, δείχνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ένας από τους πιο «δύσκολους» στόχους κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Βάσει αυτού, τα νομικά πρόσωπα πρέπει να πληρώσουν φέτος 3,891 δισ. ευρώ έναντι μόλις 1,681 δισ. ευρώ το 2013. Από τα στοιχεία της εκκαθάρισης που έχει στη διάθεσή της η «Κ» προκύπτει ότι το ποσό που έχει προϋπολογιστεί είναι πολύ κοντά με αυτό που έχει βεβαιωθεί και πλέον το «στοίχημα» είναι αν οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλες τις δόσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Πολλοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν στον υπερδιπλασιασμό του φόρου που πρέπει να πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα:

Τα κέρδη της χρήσης του 2013 των Α.Ε., των ΕΠΕ και των ΙΚΕ φορολογούνται με συντελεστή 26% έναντι 20% που ήταν ο συντελεστής το 2012. Μείωση υπήρξε στον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων (από το 25% το 2012 στο 10% το 2013). Επειδή όμως ο όγκος των συνολικών κερδών είναι συντριπτικά μεγαλύτερος σε σχέση με τα μερίσματα, προκύπτει μεγαλύτερος φόρος για τις εταιρείες.

Για τις ομόρρυθμες εταιρείες και τις ετερρόρυθμες εταιρείες, το «χτύπημα» ήταν διπλό. Το 2012, τα μισά κέρδη φορολογήθηκαν στο όνομα των εταίρων ως επιχειρηματική αμοιβή και τα υπόλοιπα μισά στο όνομα του νομικού προσώπου με συντελεστή 20%. Το 2013, το σύνολο των κερδών φορολογείται στο όνομα του νομικού προσώπου με συντελεστή 26% για το τμήμα των κερδών μέχρι τις 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το τμήμα των κερδών άνω των 50.000 ευρώ. Στην πράξη, προκύπτει το εξής: κέρδη που πέρυσι φορολογούνταν στο όνομα του εταίρου ως επιχειρηματική αμοιβή μπορεί να μην επιβαρύνονταν με καθόλου φόρο, καθώς η περυσινή κλίμακα προέβλεπε αφορολόγητο 5.000 ευρώ. Μπορεί επίσης να φορολογούνταν με συντελεστές 10% ή 18% ή 25% εφόσον τα εισοδήματα του εταίρου δεν ήταν μεγαλύτερα από 12.000, 16.000 ή 26.000 ευρώ αντίστοιχα (πράγμα εξαιρετικά συνηθισμένο, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών). Φέτος όλα αυτά τα κέρδη φορολογούνται υποχρεωτικά με υψηλότερο συντελεστή, δηλαδή 26% ή 33%.

Το μεγαλύτερο «χτύπημα» για τις επιχειρήσεις αποτελεί φέτος η προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς, η οποία υπολογίζεται με συντελεστή από 55% (για τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε.) μέχρι 80%-100% (για τις Α.Ε., εισηγμένες στο Χ.Α. ή τις τράπεζες). Και λόγω της κατάργησης της επιχειρηματικής αμοιβής και εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και λόγω του γεγονότος ότι σε μεγάλες επιχειρήσεις η εικόνα των αποτελεσμάτων ήταν το 2013 καλύτερη σε σχέση με το 2012) η προκαταβολή φόρου έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 3,8 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν στα 230.000 νομικά πρόσωπα για το 2013, περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ προήλθαν από την προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς. Το αντίστοιχο ποσό που πληρώθηκε πέρυσι για προκαταβολή ήταν 346 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο υπήρξε αύξηση 536%.

Υπήρξε πλήρης αλλαγή εικόνας στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών που –λόγω μεγέθους– επηρεάζουν τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το 2012, οι τράπεζες (σε επίπεδο μητρικών) εμφάνισαν ζημίες προ φόρων ύψους 7,84 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013, το άθροισμα των οικονομικών επιδόσεων έξι ιδρυμάτων (Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha, Αττικής και Γενική) οδηγεί σε κέρδη προ φόρων ύψους 1,32 δισ. ευρώ.  

Ανάσα στα έσοδα

Ο φόρος των νομικών προσώπων αποτελεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο «στήριγμα» για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία 5μήνου, οι 230.000 εταιρείες έχουν συμβάλει μέχρι στιγμής με 748 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού βεβαιώθηκε τον Μάιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μέχρι τον Απρίλιο είχαν βεβαιωθεί έσοδα 179 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα, μέσα σε ένα μήνα (τον Μάιο) καταλογίστηκαν φόροι 569 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο ποσό αναμένεται να βεβαιωθεί και τον Ιούνιο, αλλά και κάθε μήνα που θα περνάει από εδώ και στο εξής, καθώς τα νομικά πρόσωπα πληρώνουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Βέβαια, το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από την προκαταβολή θα φανεί ως επίπτωση στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει αισιοδοξία ότι και την επόμενη χρονιά τα έσοδα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, λόγω και της αναμενόμενης βελτίωσης στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή