Οι μεγάλες εταιρείες βρίσκουν τον δρόμο προς τις αγορές

Οι μεγάλες εταιρείες βρίσκουν τον δρόμο προς τις αγορές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό, υπό προϋποθέσεις, παραμένει το παράθυρο για την άντληση κεφαλαίων από ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες, καθώς οι αποφάσεις της ΕΚΤ για μη συμβατικά μέτρα παροχής ρευστότητας κρατούν την όρεξη των επενδυτών, που αναζητούν, δυσεύρετες διεθνώς πλέον, αποδόσεις στα χρεόγραφα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα προφανές τόσο με τις νέες εκδόσεις ομολόγων των ΕΛΠΕ και Τιτάν τώρα όσο και με τις πρόσφατες τραπεζικές εκδόσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Dromeus Capital, φέτος έχουν ήδη αντληθεί κεφάλαια της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ από τις ομολογιακές αγορές από ελληνικούς ομίλους, ενώ πέρυσι για ολόκληρο το έτος ανήλθαν στα 4 δισ. Μέρος αυτών των κεφαλαίων κατευθύνθηκε βέβαια σε αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων ομολόγων, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί αθροιστικά ποσό εντυπωσιακό με τα δεδομένα που επικρατούσαν μόλις πριν από δύο χρόνια.

«Αν και με τα στοιχεία του φετινού Ιουνίου η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη σημείωσε πτώση για τρεις μήνες στη σειρά –παρά το γεγονός ότι νωρίτερα τον ίδιο μήνα οι μετοχές προσέγγισαν το πρόσφατο υψηλό τριετίας– η αγορά των ομολόγων δείχνει διαφορετική εικόνα», τονίζει ο Senior Research Analyst της Dromeus Capital Management, Νεκτάριος Παπαγιαννακόπουλος, μιλώντας στην «Κ» . Εντός του Ιουνίου τα κρατικά ομόλογα έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα που σχεδόν διατήρησαν, με το δεκαετές ομόλογο να προσφέρει απόδοση της τάξης του 5,6% από 8,3% στο τέλος του 2013. «Αυτό σημαίνει ότι με τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις όποιες δομικές αλλαγές και τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, η εικόνα που έχουν οι αγορές για την ελληνική οικονομία αποτιμάται σε όρους 2010, προ Μνημονίου», υπογραμμίζει. Παρά την ανατίμηση αυτή, όμως, η διαφορά με την Πορτογαλία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα της τάξης του 2%. «Μια διαφορετική ανάγνωση των ίδιων στοιχείων δείχνει ότι οι αγορές πιθανώς να μην έχουν ακόμα προεξοφλήσει περαιτέρω μακροοικονομική και δημοσιονομική βελτίωση από εκείνη που έχει συντελεστεί, όπως και πρόσθετη στήριξη από την Ευρώπη», σημειώνει ο αναλυτής της Dromeus Capital. Γι’ αυτούς τους δύο θετικούς καταλύτες, εκτιμάται ότι οι επενδυτές, ευλόγως, αναμένουν πιο ισχυρές ενδείξεις οι οποίες και θα σηματοδοτήσουν μόνιμη βελτίωση για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάποιες από τις εταιρικές εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του Ιουνίου διαπραγματεύονται κοντά στα αρχικά επίπεδα έκδοσης, γενικά, όμως, μπαίνοντας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, το κλίμα στις αγορές ομολόγων διατηρείται θετικό. Για τους επενδυτές, οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος είναι οι εκδόσεις από τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και την Intralot, ενώ ακολουθούν και οι Motor Oil, ΕΛΠΕ και S&B. Η άνοδος των τιμών των ομολόγων αυτών διαμορφώνεται από 1% έως 6% από την αρχή του έτους έως σήμερα. Για τις αποδόσεις αυτών των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως προς τις τιμές, η πορεία χαρακτηρίζεται εντυπωσιακή: «Οι αποδόσεις έχουν περιέλθει σε επίπεδα που κατά περίπτωση είναι χαμηλότερα από τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου ή ενδεχομένως παραμένουν ελαφρώς πιο γενναιόδωρα, λαμβάνοντας υπόψη και το επιχειρηματικό ρίσκο που ενσωματώνεται σε κάθε εκδότη», τονίζει ο αναλυτής της Dromeus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή