Οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία για τα «κόκκινα» δάνεια

Οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία για τα «κόκκινα» δάνεια

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη ευελιξία και άρση των ατελείωτων γραφειοκρατικών υποχρεώσεων ζητούν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πλέον τα «κόκκινα» δάνεια προσεγγίζουν το 35% του συνόλου που αντιστοιχεί σε καθυστερήσεις άνω των 70 δισ. ευρώ. Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι το πώς επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερδανεισμού, θα επανέλθουν σε μια φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας υπογράμμισε ότι: «Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η όλη προσπάθεια αποβλέπει στην οικονομική ανόρθωση του τόπου και στην ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας». Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά, ο οποίος, ασκώντας κριτική στο πλαίσιο σχετικών οδηγιών που παρουσίασε η ΤτΕ, υπογράμμισε: «Οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές και μακροπρόθεσμες. Απαιτείται επένδυση στην εκπαίδευση του τραπεζικού στελέχους που θα αντιμετωπίσει μια αντίστοιχη κατάσταση κρίσης, γεγονός που ξεφεύγει του στενού πλαισίου των οδηγιών. Οχι πως δεν είναι χρήσιμες, αλλά απαιτείται και κάτι βαθύτερο. Χρειάζεται συνεχής προσαρμογή στις τρέχουσες εξελίξεις». Οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό και τον χρόνο για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. «Καθημερινά κάνουμε ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων», υπογραμμίζει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος στις τράπεζες, «οι τράπεζες θα πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους, αυτό που ξέρουν και όχι να δημιουργούμε νέες γραφειοκρατικές δομές που οδηγούν μόνο σε καθυστερήσεις και ευθυνοφοβία». Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν στο Δ.Σ. εκπρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου, εκπρόσωπο του ΤΧΣ, παρακολουθούνται από την ΤτΕ, την Κομισιόν κ.ά., ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το νέο stress test της ΕΚΤ. Πρόκειται για την άσκηση που δοκιμάζει τις αντοχές των τραπεζών τα τελευταία χρόνια και οι τράπεζες φαίνεται πως διαθέτουν περισσότερο χρόνο για να συλλέγουν στοιχεία και να τα αποστέλλουν στις αρχές παρά για να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων πρέπει να γίνει με όρους αγοράς και παράλληλα να διαφυλαχθεί η συναλλακτική ηθική. Οπως σημειώνει το 65% των δανειοληπτών, παρά τις δυσκολίες, εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο που να μη συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση όσων δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Σημειώνουν ότι πρέπει να γίνει ένα φιλτράρισμα μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και αυτών που διαθέτουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν θέλουν να θυσιάσουν τίποτα ελπίζοντας σε μια μαγική επιστροφή στην προ κρίσης εποχή.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν διάθεση συνεργασίας, δεν αναγνωρίζουν τα προβλήματα, απαιτούν το σύνολο των οφειλών ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες συνθήκες και προσφέρουν λύσεις που δεν λύνουν πραγματικά τα προβλήματα, αλλά τα κρύβουν κάτω από το χαλί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή