Αραβες, Ρώσοι και Αμερικανοί κροίσοι ξοδεύουν 30.000 ευρώ μόνο για έναν ύπνο

Αραβες, Ρώσοι και Αμερικανοί κροίσοι ξοδεύουν 30.000 ευρώ μόνο για έναν ύπνο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αραβες κροίσοι, Ρώσοι μεγιστάνες και Αμερικανοί μεγαλοεπιχειρηματίες είναι ορισμένες από τις ομάδες τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου που φιλοξενούνται στις βίλες-σουίτες των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας μας, ξοδεύοντας για τη διαμονή τους έως και 30.000 ευρώ τη βραδιά.

Ερχονται στην Ελλάδα με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετακινούνται με λιμουζίνες και ελικόπτερα, ενώ νοικιάζουν πολυτελή γιοτ για τις θαλάσσιες περιηγήσεις τους. Ο διεθνής ανταγωνισμός για την προσέλκυση αυτής της κατηγορίας τουριστών είναι σκληρός. Οι τιμές πόρτας ιδιαίτερων σουιτών σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 15.000 ευρώ τη βραδιά. Επίσης, οι τιμές πόρτας σε αυτόνομες βίλες-σουίτες με μέγεθος έως και 800 τ.μ. που βρίσκονται σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία resort της χώρας φθάνουν να πωλούνται έως και 30.000 ευρώ τη βραδιά. Δηλαδή, σχεδόν στα 2/3 της τιμής σε σχέση με την τιμή της ακριβότερης σουίτας στην Ευρώπη, η οποία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα βρίσκεται σε ξενοδοχείο στη Γενεύη και διατίθεται έναντι 49.000 ευρώ τη βραδιά.

Εξατομικευμένες υπηρεσίες

Οι καλύτερες βίλες-σουίτες σε υπερπολυτελή ελληνικά ξενοδοχεία resort πολλές φορές συνοδεύονται και από μία σειρά άλλων προσφερόμενων υπηρεσιών για τους πελάτες, όπως η μεταφορά τους με ελικόπτερο κατά την άφιξη και αναχώρηση από το αεροδρόμιο και η δυνατότητα διάθεσης, καθόλη τη διάρκεια της διαμονής τους, μπάτλερ, προσωπικού σεφ, πολυτελούς αυτοκινήτου με οδηγό.

Πέραν των Αράβων, Ρώσων και Αμερικανών, αυξανόμενο μερίδιο στην ελληνική αγορά τουριστών που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα για τη διαμονή τους έχουν μεγιστάνες από το Καζαχστάν, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Παράλληλα, αστέρες του Χόλιγουντ, δημοφιλείς ξένοι τραγουδιστές και αθλητές επιλέγουν ελληνικούς προορισμούς για τις διακοπές τους με μεγαλύτερη συχνότητα την τελευταία διετία, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους γνωρίζουν στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού ότι για να διατηρήσουν αυτή την πελατεία πρέπει να προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες. Υπάρχουν παραδείγματα ξενοδόχων που χρειάστηκε την τελευταία στιγμή να αναζητήσουν μεγάλες ποσότητες από χαβιάρι, φιάλες γαλλικής βότκας και σαμπάνιας με χρυσό, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των πλούσιων Ρώσων πελατών τους. Αλλοι πάλι αντιμετώπισαν αιτήματα όπως το να κλείσουν ένα μέρος της παραλίας, διαθέτοντάς το αποκλειστικά στους διαμένοντες στην ακριβότερη σουίτα του συγκροτήματος.

Και βέβαια οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν περιορίζονται στην προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου μόνο για τη διαμονή τους, αλλά και για να δοκιμάσουν τις γεύσεις στα εστιατόρια έναντι αδράς αμοιβής. Για παράδειγμα, πολυτελές ξενοδοχείο στην Κρήτη προσφέρει ένα ρομαντικό δείπνο για δύο άτομα πάνω στην παραλία του συγκροτήματος έναντι 1.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της αιχμής της σεζόν γίνονται κρατήσεις για το συγκεκριμένο δείπνο από τους ξένους πλούσιους πελάτες του συγκροτήματος με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα.

Βέβαια σε έναν ανταγωνιστικό προς τα ελληνικά θέρετρα προορισμό της Ισπανίας, όπως είναι η Ιμπιζα, εστιατόριο που βρίσκεται εντός πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και χαρακτηρίζεται από τα πιο ακριβά στον κόσμο κοστολογεί το δείπνο έναντι 1.500 ευρώ το άτομο. 

361 μονάδες 5 αστέρων

Η Ελλάδα από το σύνολο των 9.677 ξενοδοχείων διαθέτει 361 μονάδες 5 αστέρων, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σε επίπεδο κλινών, μόνο μία στις επτά λειτουργούν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Πρώτη σε αριθμό ξενοδοχείων (4.203) και κλινών (223.932) έρχεται η κατηγορία των μονάδων με 2 αστέρια. Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι για να αυξηθεί το μερίδιο της χώρας στον πολυτελή τουρισμό απαιτείται η δημιουργία περισσότερων ξενοδοχείων 5 αστέρων. Εκπεφρασμένο ενδιαφέρον υπάρχει για την κατασκευή τους στο πλαίσιο υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της «Κ». Αυτό που ζητείται, όμως, από τους επενδυτές είναι μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών στα πάσης φύσεως στάδια των αδειοδοτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή