Οι μέτοχοι της Forthnet θα αποφασίσουν για το μέλλον της Nova

Οι μέτοχοι της Forthnet θα αποφασίσουν για το μέλλον της Nova

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της Forthnet αναμένεται να αναπέμψει η κυπριακή Forgento Ltd. το θέμα της πρότασης εξαγοράς της Nova από τον ΟΤΕ. H κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως η πιο ενδεικνυόμενη νομικά και ηθικά, δεδομένου ότι εκτός της Forgento, συμμετοχή στην εταιρεία διαθέτουν και οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas, αμφότερες ανταγωνίστριες του ΟΤΕ και παράλληλα διεκδικήτριες της Forthnet.

H κίνηση αυτή της Forgento ωστόσο δεν στοχεύει στη διεύρυνση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης της Forthnet. Οσο σημαντική απόφαση και αν συνιστά μια πιθανή πώληση της Nova από την πλευρά της Forthnet, συνήθως τις κινήσεις αυτές χειρίζεται το διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια η γενική συνέλευση των μετόχων παρέχει την έγκριση. Στην πράξη, αυτό που επιδιώκει η Forgento με την απόφασή της είναι περισσότερος χρόνος, με απώτερη επιδίωξη μια πιθανή αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος από την πλευρά των Wind/Vodafone. Ηδη δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την «απάντηση» των δύο επιχειρήσεων στην «πρόκληση» ΟΤΕ.

Η «σφήνα» του τελευταίου στη διεκδίκηση της Forthnet έδειξε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει καθοριστικά στις εξελίξεις της αγοράς. Επίσης έδειξε ότι από «πωλητής» μέχρι πρόσφατα, ο ΟΤΕ έχει μετατραπεί σε «αγοραστή» περιουσιακών στοιχείων. Από την άλλη πλευρά, αναδείχτηκαν και οι αδυναμίες των ανταγωνιστών του. Στο παρελθόν αντίστοιχες κινήσεις είχαν κλείσει πριν αυτές κατακλύσουν τα μέσα ενημέρωσης. Το θέμα Forthnet απασχολεί τουλάχιστον ένα χρόνο και πιθανόν να συνεχίσει να απασχολεί.

Κυρίως αναδείχτηκαν οι οικονομικές αδυναμίες της Wind Hellas, αλλά και οι «βραδύκαυστες» αντιδράσεις της Vodafone. Η τελευταία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, αλλά οι αργές κινήσεις της εμφανίζονται και στην περίπτωση της Hellas Online, με την οποία μια συμφωνία συζητιέται πολλούς μήνες μέχρι σήμερα. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για διαφορές των δύο πλευρών της τάξης των 20 ή και των 30 εκατ. ευρώ που μπλοκάρουν την ολοκλήρωσή της.

Ετσι τώρα, ο συνασπισμός των Vodafone/Wind κινδυνεύει είτε να χάσει το «πετράδι του στέμματος» της Forthnet που ονομάζεται Nova, είτε να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν θέλει να απομακρύνει μια πιθανή κυριαρχία του ΟΤΕ στη συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση. Δεν είναι τυχαίο, και ίσως να είναι πρωτόγνωρο, το γεγονός ότι ο ΟΤΕ ανακοινώνοντας την υποβολή της μη δεσμευτικής πρότασης για την εξαγορά της Nova, γνωστοποίησε και το πιθανό προσφερόμενο τίμημα. Με τον τρόπο αυτό έθεσε και τον πήχυ των κεφαλαίων που θα πρέπει να κινητοποιήσουν οι ανταγωνιστές του για να αποκτήσουν τη Forthnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή