Εκστρατεία ΔΟΕ για τη χρήση χημικών στους χώρους εργασίας

Εκστρατεία ΔΟΕ για τη χρήση χημικών στους χώρους εργασίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που αφορά τη χρήση χημικών στους χώρους εργασίας, κατατάσσονται ως «επικίνδυνα» χημικές ουσίες ανάλογα με τον βαθμό και το είδος του κινδύνου που συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων. Επειδή όμως στο μείγμα μιας χημικής ουσίας εμπεριέχονται και αλλά δύο είτε τρία διαφορετικά χημικά στοιχεία, η εκτίμηση για τους κινδύνους στην υγεία των εργαζομένων μπορεί να γίνει μόνο κατ’ εκτίμηση. Ετσι, η ΔΟΕ από τον Απρίλιο 2014 ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία για να τονίσει ότι «ναι μεν τα χημικά είναι χρήσιμα στους χώρους εργασίας, ωστόσο είναι αναγκαία η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και τον έλεγχο των κινδύνων που συνεπάγονται στους εργασιακούς χώρους και για το περιβάλλον».

Το «λάκτισμα»

Το «λάκτισμα» για την εκστρατεία έδωσαν αφενός τα σοβαρά συμβάντα που –παρά τη σημειωθείσα, όντως, πρόοδο– συνεχίζουν να καταγράφονται, αλλά και η ανανέωση της ευαισθητοποίησης κυβερνήσεων, εργοδοτών και άλλων φορέων για το δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι –ιδιαιτέρως εκείνοι που κάνουν χρήση είτε βρίσκονται σε άμεση επαφή με χημικές ουσίες– να μπορούν να εργάζονται σε ένα υγιές περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι οφείλουν να είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλους τους κίνδυνους που συνεπάγεται η παρουσία και χρήση χημικών ουσιών, αλλά και να εκπαιδεύονται για τους τρόπους αυτοπροστασίας τους. Γιατί, πέρα από τους κινδύνους για την υγεία, τα χημικά μπορεί, ως γνωστόν, να γίνουν αιτία εκτεταμένων μολύνσεων, τοξικότητας των υδάτων, πυρκαγιών, εκρήξεων και άλλων καταστροφικών επεισοδίων, που οφείλονται στον ανεπαρκή έλεγχο κατά τη χρήση τους. Η εκστρατεία αυτή είναι μια έκκληση της ΔΟΕ για παγκόσμια κινητοποίηση και συμμόρφωση, με στόχο «αφενός να διατηρηθούν τα πλεονεκτήματα που έχουν επιτευχθεί από την παραγωγή και τη χρήση των χημικών, αφετέρου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από την έκθεση των εργαζομένων στους χημικούς κίνδυνους. Επιπλέον, μέσα από την εθνική και τη διεθνή δράση και συνεργασία να μειωθεί η διασπορά τους και στο περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή