Καταστήματα ανοικτά όλες τις Κυριακές σε δέκα περιοχές της χώρας

Καταστήματα ανοικτά όλες τις Κυριακές σε δέκα περιοχές της χώρας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρυμένης εφαρμογής σε σχέση με όσα είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα θα είναι τελικά το πιλοτικό μέτρο για τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Αν και ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, τελικά στην υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιέλαβε επιπλέον δύο περιοχές. Το μέτρο θα έχει άμεση εφαρμογή και θα επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά του τον Μάρτιο του 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση, οι δέκα περιοχές στις οποίες θα επιτρέπεται να λειτουργούν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής, όλες τις Κυριακές του έτους είναι οι ακόλουθες:

α) Στην Περιφέρεια Αττικής, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ο ενιαίος δήμος Ραφήνας-Πικερμίου. Ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 13/1979, είναι η περιοχή που περικλείεται από τη λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως και τις οδούς Ελευσινίων, Δεληγιάννη, Αγίου Κωνσταντίνου, Νικηφόρου, Σατωβριάνδου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Μετσόβου, Καλλιδρομίου, Ασκληπιού, Χερσώνος, Σίνα, Ακαδημίας, Κανάρη, Πλατείας Φιλικής Εταιρείας, Καψάλη, Ηροδότου, Ρηγίλλης, Ησιόδου, Βασ. Κωνσταντίνου, Ευφορίωνος, Θρασώνος, Αρχιμήδους, Δικαιάρχου, Τριβωνιανού, Μάρκου Μουσούρου, Αρδηττού, Αθ. Διάκου, Λ. Συγγρού, Χατζηχρήστου, Καβαλλότι, Προπυλαίων, Θηραμένους, Μουσών, Παναιτωλίου, Πινότση, Φιλοπάππου, Αρακυνθού, Απόλλωνος, Μελιταίων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Θριασίων, Τριών Ιεραρχών, Πλατείας Αφαίας, Περσεφόνης και Δεκελέων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή από την Ομόνοια ώς τα Πετράλωνα και το Κουκάκι, και από το Κολωνάκι ώς το Γκάζι.

β) Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική. Ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 3046/51009 του 1994, είναι η περιοχή που ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα), την παλαιά παραλία (α΄ προβλήτα έως Λευκό Πύργο), την οδό Π. Μελά που καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα των οδών Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και Αγίας Σοφίας ώς την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο, την οδό Καραολή-Δημητρίου, την Πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη ώς το φρούριο του Βαρδαρίου και το λιμάνι.

γ) Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, η Ρόδος, η Κως, η Σύρος, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Τα δύο τελευταία νησιά προστέθηκαν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική συμφωνία με την τρόικα.

Αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου ορίστηκε η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Κ. Μίχαλος.Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη αντίθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στην περαιτέρω απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, οδήγησε χθες τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη να υποβάλει την παραίτησή του από την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. και όλα τα άλλα όργανα του κόμματος στα οποία συμμετείχε. Μάλιστα με δηκτικό ύφος στο Twitter έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, σήμερα 7/7 που πήρε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για τις Κυριακές, είναι της Αγίας Κυριακής!».

Την ερχόμενη Δευτέρα, εξάλλου, 14 Ιουλίου ξεκινούν οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν ώς το Σάββατο 30 Αυγούστου. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όλα τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά την Κυριακή 20 Ιουλίου, καθώς αποτελεί την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Βεβαίως, εάν εφαρμοστεί άμεσα η νέα υπουργική απόφαση, τότε θεωρητικά μπορούν τα καταστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές να λειτουργήσουν ήδη από την ερχόμενη Κυριακή, 13 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή