700 εκατ. άντλησε ο ΟΤΕ μέσω εξαετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5%

700 εκατ. άντλησε ο ΟΤΕ μέσω εξαετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5%

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) ο ΟΤΕ προχώρησε χθες στην άντληση 700 εκατ. ευρώ αντί 500 που είχε προγραμματίσει αρχικά. Τα κεφάλαια προήλθαν από τη νέα έκδοση ομολόγου, εξαετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου. Το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 3,50% ετησίως, το οποίο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και αντανακλά την εμπιστοσύνη των αγορών στη στρατηγική της εταιρείας και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι για άλλη μια φορά ο ΟΤΕ δανείζεται με καλύτερους όρους του Δημοσίου. Η τελευταία έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 3 δισ. ευρώ και 5ετούς διάρκειας, περιέλαβε κουπόνι 4,75%. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από τρεις φορές, έχοντας συγκεντρώσει συνολική ζήτηση άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ δεν έκρυψε την ικανοποίησή της από τη νέα έκδοση. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τζαμάζ, τη χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τον ΟΤΕ, αλλά και την ελληνική οικονομία. «Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην Ελλάδα και στον ΟΤΕ. Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τα ομόλογα του ΟΤΕ αποτελεί αναγνώριση για τη στρατηγική μας, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία ανακάμπτει», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, από το συνολικό ύψος του ομολόγου 700 εκατ. ευρώ, ποσό περίπου 500 εκατ. ευρώ προέρχεται από ομολογιούχους, οι οποίοι δήλωσαν πρόθεση να παραδώσουν ομόλογα λήξεως Φεβρουαρίου 2015 και Μαΐου 2016 προκειμένου να συμμετάσχουν στη νέα έκδοση. Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου προγράμματος έκδοσης μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων. Το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και η εκκαθάριση αναμένεται στις 10 Ιουλίου 2014. Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως joint bookrunners οι τράπεζες Deutsche Bank και Morgan Stanley και ως Co-Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

H νέα έκδοση πραγματοποιήθηκε με βασικό στόχο την αναχρηματοδότηση παλαιότερων και πιο ακριβών ομολογιακών εκδόσεων. Παράλληλα, επιδίωξη του ΟΤΕ είναι να διασπείρει τις λήξεις των εκδόσεών του σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Ειδικότερα, ο οργανισμός κατάφερε να «σηκώσει» αρκετά εύκολα 700 εκατ. ευρώ με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, δεδομένου ότι οι προηγούμενες εκδόσεις είχαν γίνει με επιτόκια μεταξύ 7,5% και 8,0%. Ο ΟΤΕ επέλεξε μέσω της νέας έκδοσης να αποπληρώσει μέρος δύο ομολόγων που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2015 (800 εκατ. ευρώ) και τον Μάιο του 2016 (900 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπά τους, συνολικού ύψους 1,0 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθούν μέσω των ταμειακών διαθεσίμων του οργανισμού στη λήξη τους.

Πολλοί συνδέουν την κίνηση αυτή με την κίνηση εξαγοράς της Nova από τη Forthnet, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Η αρχική πρόθεση του ΟΤΕ είναι η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω της εξεύρεσης φθηνότερου χρήματος. Το ίδιο έπραξε την περασμένη εβδομάδα ο όμιλος του Τιτάνα, μέσω θυγατρικής του στο Λουξεμβούργο, προχωρώντας σε νέα έκδοση ύψους 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο δανεισμού 5,24%. Το ίδιο αναμένεται να πράξει άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς παράγοντες της αγοράς θεωρούν την παρούσα συγκυρία ευνοϊκή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή