Στο ΣτΕ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ετοιμάζονται να προσφύγουν οι κατασκευαστές

Στο ΣτΕ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ετοιμάζονται να προσφύγουν οι κατασκευαστές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή στο ΣτΕ ετοιμάζει η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ο συμπληρωματικός αυτού Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), που αφορά όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν σε χθεσινή εκδήλωση μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΚΟΕΕ, είναι αντισυνταγματικό να επιβάλλεται φόρος για ακίνητα, δηλαδή για εμπόρευμα, που είναι σήμερα απούλητα. Στο πλαίσιο αυτό, αν δεν εξαιρεθούν του φόρου οι επιχειρήσεις του κλάδου, η ΟΜΚΟΕΕ προτίθεται να προσφύγει στο ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Δημήτρη Καψιμάλη, σήμερα το απόθεμα των απούλητων νεόδμητων κατοικιών υπολογίζεται ότι είναι λίγο χαμηλότερο των 100.000 ακινήτων πανελλαδικά. Πρόκειται λοιπόν για ένα λίαν υπολογίσιμο μέγεθος, το οποίο εντάσσεται στη φορολογητέα ύλη του ΕΝΦΙΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίοδο πριν από την οικονομική κρίση το μέσο απόθεμα απούλητων νεόδμητων κατοικιών διαμορφωνόταν σε 60.000 ακίνητα. Πάντως, κατά τον κ. Καψιμάλη, ένα σημαντικό ποσοστό των σημερινών απούλητων διαμερισμάτων αφορά ακίνητα χαμηλής εμπορικότητας, όπως, π.χ., ισόγεια διαμερίσματα, ή ακίνητα με κακή διαρρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις του κλάδου της οικοδομής απέφευγαν τη φορολόγηση των απούλητων ακινήτων τους, καθώς το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, το γνωστό «χαράτσι», αφορούσε μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Δεδομένου λοιπόν ότι τα απούλητα διαμερίσματα είναι κατά κανόνα μη ηλεκτροδοτούμενα, δεν επιβαλλόταν κάποιος φόρος. Ο νέος ΕΝΦΙΑ, του οποίου η πρώτη δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου (ή στο τέλος Αυγούστου, αν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία υπολογισμού του φόρου), δεν λαμβάνει υπόψη του εάν ένα ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή όχι.

Στα αιτήματα που έχουν θέσει προς το οικονομικό επιτελείο οι κατασκευαστές, προκειμένου να τονωθεί η κτηματαγορά, περιλαμβάνονται επίσης η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως το 2016, όπως επίσης και η κατάργηση του ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, δηλαδή του φόρου 23% που καλούνται να πληρώσουν οι κατασκευαστές που διαθέτουν απούλητα ακίνητα, τέσσερα χρόνια μετά την αποπεράτωσή τους. Σήμερα, ο ΦΠΑ αυτοπαράδοσης αφορά επί της ουσίας ακίνητα που ολοκληρώθηκαν το 2010 και παραμένουν στα χέρια του κατασκευαστή. Οι κατασκευαστές ζητούν επίσης την κατάργηση του πόθεν έσχες για αγορά ακινήτου. Το πόθεν έσχες έχει επανέλθει από τις αρχές του έτους και υπολογίζεται στην αντικειμενική αξία των πωλούμενων ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή