Οκτώ επενδυτικά σχήματα περνούν στη β΄ φάση για την πώληση του ΟΛΘ

Οκτώ επενδυτικά σχήματα περνούν στη β΄ φάση για την πώληση του ΟΛΘ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των ενδιαφερομένων για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης πέρασε στη β΄ φάση του διαγωνισμού. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αποφάσισε, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, και τα οκτώ επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος να συμμετάσχουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ Α.Ε. Τα επενδυτικά σχήματα που εξέφρασαν ενδιαφέρον στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ είναι:

APM Terminals, B.V. (Δανία)

Deutsche Invest Equity Partners, GmbH (Γερμανία)

Duferco Particiption Holding, S.A. (Ελβετία)

International Container Terminal Services, Inc (Φιλιππίνες)

Mitsui & Co., Ltd. (Ιαπωνία)

P&O Steam Navigation Company (DP World) (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

Russian Railways JSC/ΓΕΚ Τέρνα Α.Ε. (Ρωσία/Ελλάδα)

Yilport Holding, Inc (Τουρκία).

Στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανέφεραν χθες ότι όλες οι εταιρείες πληρούσαν τα εχέγγυα για να προχωρήσουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού. Σημείωσαν δε ότι ακόμη και η συμμετοχή της τουρκικών συμφερόντων Yiliport Holding Inc. θα κριθεί με επιχειρηματικά κριτήρια.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, εγκρίθηκαν επίσης τα αρχικά σχέδια της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και συμφωνίας μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνουν μέτοχοι κατά περίπου 7%, και μάλιστα το ελληνικό Δημόσιο θα έχει ειδικά δικαιώματα. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται και η υπογραφή μιας συμφωνίας μετόχων που θα περιγράφει τα συγκεκριμένα ειδικά δικαιώματα. Η υποβολή ωστόσο των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερομένων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. Επίσης η κυβέρνηση, πριν καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία το ΤΑΙΠΕΔ με τον προτιμητέο επενδυτή, θα πρέπει να έχει προετοιμάσει επαρκώς τη λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ), η οποία σήμερα βρίσκεται στα χαρτιά.

Πιο νωρίς ωστόσο από το μέλλον των ΟΛΘ/ΟΛΠ θα κριθεί το μέλλον του Οργανισμού Διεξαγωγής των Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τα τεύχη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στους δύο ενδιαφερόμενους, την ελληνική Intralot και τη γαλλική PMU. Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, οι δύο ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στο τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του επομένου.

Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο ΟΔΙΕ πιέζονται, καθώς ο συγκεκριμένος διαγωνισμός υφίσταται για μεγάλο διάστημα, ενώ υπάρχουν πιεστικά προβλήματα στον οργανισμό ιπποδρομιών. Ειδικά ο τελευταίος πάσχει από ρευστότητα και η διοίκηση και οι εργαζόμενοί του αναμένουν εναγωνίως τον νέο επενδυτή που θα ενισχύσει κεφαλαιακά την ιπποδρομιακή δραστηριότητα. Τέλος, οι αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το ιπποδρομιακό στοίχημα αναμένεται να τονώσει τις επικείμενες δημοπρασίες αλόγων που γίνονται αυτή την περίοδο, ενόψει της νέας περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή