15 Ιουλίου οι οριστικές αποφάσεις για την ΕΒΖ

15 Ιουλίου οι οριστικές αποφάσεις για την ΕΒΖ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ για να αποφασίσει επί του σχεδίου βιωσιμότητας που παρουσιάστηκε από την Kantor και προβλέπει το κλείσιμο των 2 εργοστασίων (Ορεστιάδα, Σέρρες) εκ των τριών (Πλατύ Ημαθίας) που διαθέτει σήμερα η ΕΒΖ για να μη χρεοκοπήσει η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να του εκθέσουν το θέμα βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Η χθεσινή μεσημβρινή συνάντηση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα και χωρίς αποτέλεσμα.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ, Νίκου Μαράντου, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ συμμετείχαν βουλευτές, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των εργαζομένων των εργοστασίων, παραγωγοί, οι κ. Θ. Λεονταρίδης (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών), Αλ. Δερμεντζόπουλος (υφυπουργός Παιδείας), Γ. Ντόλιος (υφυπουργός Εσωτερικών). Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με την πιστώτρια τράπεζα (Πειραιώς) στην οποία η ΕΒΖ έχει συνολικές υποχρεώσεις 135 εκατ. Οπως έγινε γνωστό, σήμερα οι εργαζόμενοι και άλλοι φορείς του εργοστασίου θα κληθούν από τη διοίκηση της βιομηχανίας προκειμένου να ενημερωθούν για το επιχειρησιακό πλάνο της Kantor. Στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι τη Δευτέρα 14 Ιουλίου τις προτάσεις τους για τη βιωσιμότητα της εταιρείας και την ερχόμενη Τρίτη όπως προαναφέραμε θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Τα μεγέθη του 9μήνου της χρήσης 2013/2014 επέδρασαν καταλυτικά στις αποφάσεις των πιστωτών, καθώς σε μια περίοδο μειωμένης παραγωγής και πιεσμένων τιμών, οι πωλήσεις της μητρικής ΕΒΖ μειώθηκαν 36% στα 82,3 εκατ., το μεικτό περιθώριο ήταν αρνητικό κατά 6,34%, οι λειτουργικές ζημίες εκτινάχθηκαν στα 15,5 εκατ. από κέρδη 5 εκατ., οι συνολικές υποχρεώσεις έφτασαν τα 187 εκατ., ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα κατά 26,1 εκατ. Λίγα χρόνια πριν η ΕΒΖ αποτελούσε μία από τις δυναμικότερες ελληνικές βιομηχανίες με παραγωγή που τροφοδοτούσε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή