Αύξηση 17,1% στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών το α΄ εξάμηνο

Αύξηση 17,1% στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών το α΄ εξάμηνο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον 760.000 ξένοι τουρίστες αφίχθησαν αεροπορικώς στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ξεπερνώντας, συνολικά, τα 5,2 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η αύξηση της τάξης του 17,1% που σημειώθηκε στο εξάμηνο ενισχύει την εκτίμηση του ΣΕΤΕ για επίτευξη του στόχου άνω των 19 εκατ. διεθνών αφίξεων για το σύνολο του έτους, περιλαμβανομένων των οδικών και διά θαλάσσης διακινούμενων τουριστών. Επίσης, ο Σύνδεσμος υπολογίζει από την κρουαζιέρα άλλες 2,2 εκατ. αφίξεις επισκεπτών στον ελληνικό προορισμό.

Η Αθήνα

Πρωταθλήτρια σε απόλυτους αριθμούς αναδεικνύεται η Αθήνα με αύξηση κατά 32,8% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, η οποία μεταφράζεται σε περίπου επιπλέον 400.000 επισκέπτες. Συνολικά, στο εξάμηνο οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αεροπορικώς στην Αθήνα ξεπέρασαν το 1,4 εκατ. Με βάση την εξέλιξη αυτή ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι ο αρχικός στόχος των επιπλέον 750.000 διεθνών αφίξεων για την πρωτεύουσα στο σύνολο του έτους θα ξεπεραστεί. Μετά το «Ελ. Βενιζέλος», τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων είχε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου φθάνοντας τις 884.605. Την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 58,5% πέτυχε η Καλαμάτα μεταξύ των κυριότερων αεροδρομίων της χώρας φθάνοντας τις 30.170 αφίξεις. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση το «Ελ. Βενιζέλος» και στην τρίτη το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, με αύξηση σε ποσοστό 26% που μεταφράζεται σε 88.402 αφίξεις. Στα μόνα κύρια αεροδρόμια που υστέρησαν οι αφίξεις σε σχέση με πέρυσι ήταν αυτά της Κεφαλλονιάς (-1,7%) και του Αραξου (-1,5%).

Να σημειωθεί ότι οι αεροπορικές αφίξεις Απριλίου – Ιουνίου στους εκτός Αθήνας προορισμούς παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση φθάνοντας σε 3,6 εκατ. φέτος από 3,2 πέρυσι, 2,8 εκατ. το 2012 και το 2011 και 2,4 εκατ. το 2010.

Θετικό είναι το ισοζύγιο των αφίξεων και κατά τη σύγκριση των στοιχείων του περασμένου μήνα με τον Ιούνιο του 2013. Ειδικότερα, ο αριθμός των διεθνών αεροπορικών αφίξεων αυξήθηκε κατά 12,4% φθάνοντας σε 2,27 εκατ.

Τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις δέχθηκε τον Ιούνιο το αεροδρόμιο του Ηρακλείου φθάνοντας τις 444.380 με αύξηση 4,5%. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση το αεροδρόμιο της Αθήνας με 402.000 αφίξεις (αύξηση 28%) και στην τρίτη θέση το αεροδρόμιο της Ρόδου με 350.692 αφίξεις (αύξηση 8,4%).

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είχε και τον Ιούνιο την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 62,4% φθάνοντας τις 17.690 αφίξεις. Με βάσει το πτητικό πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει οι αεροπορικές εταιρείες, η έντονα ανοδική εξέλιξη των αφίξεων για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα συνεχισθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Επιμήκυνση σεζόν

Ο ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει ιδιαίτερης σημασίας για τη φετινή σεζόν την καταγραφόμενη τάση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με την πύκνωση της αεροπορικής διασύνδεσης της περιφέρειας της χώρας αλλά και τη σταδιακή ανάπτυξη εναλλακτικών δικτύων διάθεσης του τουριστικού προϊόντος.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα ξένης αεροπορικής εταιρείας που ενέταξε την Κρήτη στο χειμερινό πτητικό της πρόγραμμα, ενώ άλλες έχουν επεκτείνει τις πτήσεις τους έως τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή