Βωβός: Στις τράπεζες το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού

Βωβός: Στις τράπεζες το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο του σχεδίου εξυγίανσης της Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική βρίσκεται το ημιτελές εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, το οποίο προβλέπεται να παραχωρηθεί στις πιστώτριες τράπεζες αντί τιμήματος 120 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται σημαντικά της εκτιμηθείσας αξίας του ακινήτου το 2009, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και την ακόλουθη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, όταν η αξία του κέντρου υπολογιζόταν σε πάνω 500 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει από το σχετικό σχέδιο της εισηγμένης, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία του 65% των πιστωτών της, όπως προβλέπει η διαδικασία του άρθρου 99, και αναμένεται να καταθέσει το εν λόγω πλάνο προς έγκριση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αμέσως προσεχές διάστημα. Παράλληλα, η διοίκηση έχει ορίσει την 28η Ιουλίου ως την ημερομηνία διεξαγωγής γενικής συνέλευσης για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από τους μετόχους της Μπ. Βωβός – Διεθνής Τεχνική.

Η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τις βασικές πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) προβλέπει την τροποποίηση των όρων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στις θυγατρικές του ομίλου, με το επιτόκιο να περιορίζεται σημαντικά σε Euribor έτους πλέον περιθωρίου 1%. Παράλληλα, πέραν του ακινήτου του Βοτανικού, στις τράπεζες θα μεταβιβαστούν επίσης υπό ανέγερση συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, αξίας 8,8 εκατ. ευρώ (με την εταιρεία να διατηρεί ισόποσο δικαίωμα επαναγοράς των κατοικιών τα επόμενα πέντε χρόνια), όπως επίσης και δικαίωμα σε οικόπεδο επί της Λ. Κηφισίας 95-97, έναντι τιμήματος 100.000 ευρώ.

Η συνολική αξία των προς μεταβίβαση ακινήτων ανέρχεται σε 128,9 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ποσό 105,1 εκατ. ευρώ θα διοχετευτεί για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων. Από το υπόλοιπο ποσό των 23,8 εκατ. ευρώ, θα καλυφθούν η αρχική και ενδιάμεση χρηματοδότηση προς τις τράπεζες, τους προνομιακούς πιστωτές, το ΙΚΑ και το δημόσιο και τους ενέγγυους πιστωτές που διατηρούσαν βάρη στο ακίνητο του Βοτανικού. Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα κεφαλαιοποιήσουν υποχρεώσεις έως 19 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκτιμά ότι το 2016 το ύψος του δανεισμού θα έχει περιοριστεί σε 107,4 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, οι συνολικές της υποχρεώσεις ανέρχονται σε 671,9 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η αξία του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων της Μπ. Βωβός δεν ξεπερνά τα 177,8 εκατ. ευρώ. Δεδομένου μάλιστα ότι η άμεσα ρευστοποιήσιμη ακίνητη περιουσία δεν ξεπερνά σε αξία τα 53,8 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι αν το σχέδιο εξυγίανσης δεν εγκριθεί και η εταιρεία οδηγηθεί σε πτώχευση, εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω της συνολικά χρέη 618 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή