Προωθούνται ρυθμίσεις α λα καρτ για τις οφειλές βιώσιμων εταιρειών

Προωθούνται ρυθμίσεις α λα καρτ για τις οφειλές βιώσιμων εταιρειών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρύθμιση α λα καρτ των οφειλών επιχειρήσεων που θεωρούνται βιώσιμες σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου να καταλήξουν σε μία πρόταση που θα θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά όχι όμως και τα ειδικά κριτήρια που θα ισχύουν κάθε φορά προκειμένου μία επιχείρηση να κριθεί βιώσιμη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ακόμη δεν έχει αποφασισθεί εάν αυτή η πρόταση θα θεσμοθετηθεί και με νόμο. Το θέμα βρέθηκε μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συνάντησης που είχε χθες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ενώ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και με την τρόικα, με την πρώτη συνάντηση να έχει προγραμματισθεί για αύριο. Οπως επεσήμανε άλλωστε χθες μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης «εάν δεν εξυγιανθούν κάποια οχήματα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις, το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει».

Τα βασικά σημεία του σχεδίου, που έχουν τεθεί επί τάπητος, είναι τα ακόλουθα:

1. Οι οφειλές και η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων θα κρίνονται από ειδικούς πραγματογνώμονες, οι οποίοι μπορεί να είναι οικονομολόγοι, ορκωτοί λογιστές, νομικά γραφεία και θα συνεργάζονται με τους εκπροσώπους των τραπεζών και του Δημοσίου. Οι τράπεζες, άλλωστε, ήδη έχουν προχωρήσει στη σύσταση ειδικών διευθύνσεων με αντικείμενο την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει σχέδιο διαχείρισης για τις απαιτήσεις των τραπεζών σε επίπεδο οργάνωσης της διαχείρισης των επισφαλών δανείων. Ενα πρώτο επίπεδο αξιολόγησης θα γίνεται με βάση τον βαθμό αποπληρωμής των οφειλών: δηλαδή οι επιχειρήσεις θα διακρίνονται σε αυτές που έστω και με κάποια καθυστέρηση εξυπηρετούν τα χρέη τους και σε αυτές που έχουν πολύ καιρό να πληρώσουν.

2. Ο πραγματογνώμονας θα μπορεί να ζητήσει ανά πάσα στιγμή πρόσθετα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, αλλά και για τις οφειλές της.

3. Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων που έχουν περάσει το πρώτο στάδιο θα γίνεται βάσει μιας σειρά κριτηρίων, όπως: εάν έχουν εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης, εάν ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται είναι βιώσιμος, εάν υπάρχει εκτίμηση για μελλοντικές ταμειακές ροές, καθώς και εάν υπάρχει πρόθεση των βασικών μετόχων για ιδία συμμετοχή στη χρηματοδότηση της επιχείρησης.

4. Για όσες επιχειρήσεις με βάση τα κριτήρια αυτά θεωρούνται βιώσιμες θα εκπονείται νέο επιχειρηματικό σχέδιο σε συνεργασία με τους πιστωτές της επιχείρησης. Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα πρέπει να το εισηγείται ο ειδικός πραγματογνώμων και να παρακολουθεί την εφαρμογή του. Το σχέδιο αυτό δεν θα περιλαμβάνει τα ίδια «εργαλεία αναδιάρθρωσης», αλλά εξατομικευμένες λύσεις, ανάλογα με το προφίλ της επιχείρησης. Θα μπορεί για παράδειγμα να προτείνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, μετοχοποίηση μέρους του δανείου, συγχώνευση με επιχείρηση του ιδίου κλάδου.

5. Οι εξατομικευμένες λύσεις θα αφορούν και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο. Δηλαδή, μια επιχείρηση για την οποία θα εφαρμοσθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης θα διαπραγματεύεται διαφορετικά για τη ρύθμιση των οφειλών της σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και δεν θα υπάγεται στις γενικές ρυθμίσεις οφειλών που ισχύουν για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Παράλληλα με το σχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες, έτσι ώστε σε αυτές στην ουσία να δοθεί μία «δεύτερη ευκαιρία», δρομολογούνται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στις οποίες θέλει να επικεντρωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης είναι κυρίως ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, έτσι ώστε είτε η προπτωχευτική διαδικασία είτε η πτώχευση και η εκκαθάριση των επιχειρήσεων να μην είναι χρονοβόρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή