Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με αναχρηματοδότηση δανείων ΜμΕ

Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με αναχρηματοδότηση δανείων ΜμΕ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπογραφή συμβάσεων ύψους έως 200 εκατ. ευρώ με τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αναμένεται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό για την αναχρηματοδότηση δανείων για κεφάλαια κίνησης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις τράπεζες είναι η Εθνική, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που έχει προς το παρόν στη διάθεσή του το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, είναι τα πρώτα χρήματα που έχουν εκταμιευθεί από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της συμμετοχής της γερμανικής KfW, γεγονός που επιτρέπει και την ευέλικτη αξιοποίησή τους για αναχρηματοδοτήσεις κεφαλαίων κίνησης. Η κατανομή ανά τράπεζα θα αποφασιστεί με βάση τη ζήτηση για το ποσό που θα εκδηλώσει κάθε μία από τις τρεις τράπεζες και δεν αποκλείεται να εξαντληθεί. Η σύμβαση θα επιτρέπει τη διάθεση του ποσού που θα εξασφαλίσει η κάθε τράπεζα για την αναχρηματοδότηση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θεωρούνται βιώσιμες. Η διαδικασία της αναχρηματοδότησης, δηλαδή η χορήγηση νέου δανείου για την εξόφληση μιας υφιστάμενης οφειλής, προκρίθηκε αντί της επιλογής της αναδιάρθρωσης δανείων, που εκτιμάται ότι αφορά κυρίως προβληματικές επιχειρήσεις, αμφίβολης βιωσιμότητας.

Οι όροι δανειοδότησης των τριών συστημικών τραπεζών μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή του 2%, επιτρέποντας στη συνέχεια την αναχρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κόστος επίσης χαμηλό σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Να σημειωθεί ότι κάθε τράπεζα θα διαμορφώσει ελεύθερα το κόστος αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε επιχείρησης. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις, τα τελικά επιτόκια εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν έως και τρεις μονάδες κάτω από το κόστος χρήματος που επιβαρύνονται σήμερα οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας, το οποίο διαμορφώνεται μεταξύ 8% και 11% και θεωρείται απαγορευτικό, ακόμη και για υγιείς επιχειρήσεις.

Εξίσου ευνοϊκοί είναι και οι υπόλοιποι όροι δανειοδότησης των τραπεζών, όπως η διάρκεια αποπληρωμής του ποσού προς το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ορίζεται στα 7 ή 8 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της σύμβασης, οι τράπεζες θα καταβάλλουν μόνο τόκους, ενώ το κεφάλαιο θα αποπληρωθεί στο τέλος, γεγονός που επιτρέπει τη μόχλευση του ποσού από την πλευρά των τραπεζών και την επαναδιάθεσή του στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο αποτελεί την «ομπρέλα» τριών ουσιαστικά υποταμείων. Το πρώτο, που ενεργοποιείται με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τις τρεις συστημικές τράπεζες, θα χορηγεί δάνεια προς μικρομεσαίες, το δεύτερο θα συμμετέχει κεφαλαιακά σε βιώσιμες ΜμΕ με τη μορφή venture capital και το τρίτο θα χρηματοδοτεί περιφερειακά έργα υποδομής. Για τη χρηματοδότηση του δεύτερου σκέλους θα αξιοποιηθούν κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της συμμετοχής του Γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή