ΔΕΗ και ΔΕΠΑ ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στην αγορά

ΔΕΗ και ΔΕΠΑ ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στην αγορά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ οι παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου επεσήμαναν από το βήμα του συνεδρίου Economist oι επικεφαλής των δύο εταιρειών. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, επεσήμανε μάλιστα τον κίνδυνο πιθανής κατάρρευσης της επιχείρησης σε περίπτωση που προχωρήσει και το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ και των δημοπρασιών (μοντέλο ΝΟΜΕ). Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Σπύρος Παλαιογιάννης τόνισε ότι η εταιρεία θα χάσει μερίδια από το άνοιγμα της αγοράς τα οποία θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει με επέκταση των δικτύων, τη χρήση της τεχνολογίας CNG (συμπιεσμένου αερίου) για τα μικρής κλίμακας έργα και τη χρήση LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) για την τροφοδοσία απομονωμένων περιοχών και νησιών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, με την πώληση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού δυναμικού της μέσω της «Μικρής ΔΕΗ» και με το μοντέλο πώλησης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών, πολύ μεγάλο ποσοστό της ΔΕΗ θα το εκμεταλλεύονται τρίτοι και μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, με όσα συνακόλουθα θα έχει αυτό για την οικονομία.

Η κινδυνολογικού χαρακτήρα παρέμβαση πάντως του κ. Ζερβού δεν δικαιολογείται από τις προβλεπόμενες από το Μνημόνιο παρεμβάσεις, αφού σύμφωνα με αυτό, οι δημοπρασίες αποτελούν μεταβατικό μέτρο μέχρι την πώληση της Μικρής ΔΕΗ που θα καταργηθούν.

Σε ότ,ι αφορά το μοντέλο ΝΟΜΕ μέσω του οποίου θα προχωρήσουν οι δημοπρασίες, ο κ. Ζερβός υπεραμύνθηκε των θέσεων της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι εφόσον εφαρμοστεί «θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιλαμβάνει το πλήρες κόστος παραγωγής, αλλά και προβλέψεις για επενδύσεις κ.ά. Η ΔΕΗ, σημείωσε ο κ. Ζερβός, έχει ζητήσει εγγυήσεις πως η διαδικασία θα αποβεί προς όφελος των καταναλωτών και όχι μόνο υπέρ κάποιων ιδιωτών και παράλληλα το μοντέλο που θα επιλεγεί να μην προκαλέσει ζημιά στην επιχείρηση. Σημείωσε δε ότι είναι απαραίτητο η τιμή ενέργειας να αντανακλά το πλήρες κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Για το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ παρέπεμψε σε στοιχεία μελέτης της Booz & Company που δείχνουν ότι είναι το δεύτερο φτηνότερο σε οκτώ χώρες, αλλά το γεγονός ότι η θερμογόνος δύναμη του λιγνίτη είναι πολύ χαμηλή, επηρεάζει το πλήρες κόστος (59,9 ευρώ/μεγαβατώρα) και παρόλα αυτά το κόστος παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα ορυκτά καύσιμα.

Ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε από το βήμα του Economist ότι άνοιξε χθες το data room για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ ξεκίνησε και το due dilligence. Πρόσβαση στο virtual data room του ΑΔΜΗΕ θα έχουν οι τέσσερις εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού μεταξύ 5 συνολικά υποψηφίων που εκδήλωσαν καταρχήν ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις επενδυτές που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι:

• η Σύμπραξη Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd (Σύμπραξη Διαχειριστή ηλεκτρικού συστήματος Βελγίου, ασφαλιστικού ταμείου Αυστραλίας)

• Public Sector Pension Investment Board (ασφαλιστικό Ταμείο Καναδά)

• State Grid International Development Limited (Κινεζική εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου)

• TERNA-Rete Elettrica Nazionale Società per Azioni (Ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή