Προωθείται δημιουργία ενιαίου φορέα χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων

Προωθείται δημιουργία ενιαίου φορέα χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ενός ενιαίου διαχειριστικού φορέα, ο οποίος θα έχει ως αντικείμενο τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Στα κεφάλαια αυτού του φορέα θα εισφέρουν και οι ίδιοι οι ευεργετηθέντες, επιστρέφοντας ένα μέρος των πωλήσεών τους ως δικαιώματα (royalties), εάν η επιχείρηση με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα κριθεί επιτυχημένη. Τη σύσταση του φορέα προανήγγειλε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στη μελέτη του ισραηλινού οργανισμού Yozma, η οποία είχε παραδοθεί στον τέως υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη πριν από το Πάσχα. Στη μελέτη, τις λεπτομέρειες της οποίας είχε αποκαλύψει σε παλαιότερο δημοσίευμά της η «Κ», προτείνεται μεταξύ άλλων η σύσταση Γραφείου Συντονιστή Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης με κύρια αρμοδιότητα την αξιολόγηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης που θα υποβάλλουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να επιδοτηθούν, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται σε 460 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα προτείνεται η χρηματοδότηση με 460 εκατ. ευρώ σε περίοδο 7 ετών προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης και αυτά που θα επιτύχουν θα υποχρεούνται να επιστρέφουν στο Δημόσιο ως δικαιώματα (royalties) το 3% των πωλήσεών τους. Βασικό κριτήριο για την επιλεξιμότητα των προγραμμάτων θα είναι ο βαθμός καινοτομίας και εμπορικότητας στις διεθνείς αγορές, ενώ προτεραιότητα θα δίνεται στα σχέδια που μπορούν να κατασκευασθούν στην Ελλάδα. Ο Yozma έχει προτείνει ο φορέας για τη διαχείριση των επιδοτήσεων αυτών να λειτουργεί υπό τη ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης των αναπτυξιακών προγραμμάτων).

Χθες ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι ο νέος αυτός φορέας θα είναι στα πρότυπα του σημερινού ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) και θα αναπτύξει χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενσωματώνουν καινοτομία.

Επενδυτικό Ταμείο

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, ποσό, ωστόσο, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να αυξηθεί στη συνέχεια. Ακόμη, πάντως, δεν έχει καθορισθεί μέσω ποιου φορέα θα συμμετάσχει η Γαλλία, εάν δηλαδή θα είναι μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών CDC (Caisse des Depots) ή της Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων (BPI – Banque Publique d’Investissement). Οι λεπτομέρειες αναμένεται να καθορισθούν σε συνάντηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους των Γάλλων, αλλά και όσων ήδη συμμετέχουν στο ΕΕΤ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή