Διχασμένοι οι έμποροι για τις Κυριακές

Διχασμένοι οι έμποροι για τις Κυριακές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμφύλιο» μεταξύ των εμπόρων προκαλεί η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους -αρχής γενομένης από αύριο- σε δέκα περιοχές της χώρας. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων καλούν τους επιχειρηματίες να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, ενώ από την άλλη ο φορέας εκπροσώπησης των λιανεμπορικών αλυσίδων με μια λιτή ανακοίνωση «υπενθυμίζει» ότι τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται εντός των δέκα περιοχών εφαρμογής του πιλοτικού μέτρου «θα είναι ανοικτά εφόσον το επιθυμούν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, πάντως, πέρα από την όποια αναστάτωση ενδεχομένως προκαλέσει στο κέντρο της πρωτεύουσας, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.

Εκδηλη, εξάλλου, είναι η ανησυχία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών μήπως λόγω της μη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αύριο, 13 Ιουλίου, οι καταναλωτές θεωρήσουν ότι αυτά δεν θα λειτουργήσουν ούτε την επόμενη Κυριακή 20 Ιουλίου 2014. Διευκρινίζεται ότι η 20ή Ιουλίου είναι η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων και, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2013, επιτρέπεται όλα τα εμπορικά καταστήματα να παραμέινουν ανοιχτά.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) προκήρυξε, όπως αναμενόταν άλλωστε, 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο αύριο Κυριακή και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Ερμού, στο Σύνταγμα. Κάτι ανάλογο, βεβαίως, συνέβη και τις άλλες Κυριακές που έχουν λειτουργήσει τα καταστήματα (τις επτά Κυριακές που θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4177/2013), όχι όμως με την προσδοκώμενη επιτυχία. Τότε, όμως, δεν υπήρχε ενιαίο μέτωπο με τους μικρομεσαίους εμπόρους, σε αντίθεση με ό,τι επιχειρείται τώρα. Αλλωστε, η ΟΙΥΕ έχει καταθέσει από κοινού με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αίτηση ακύρωσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης καθώς και αίτηση λήψη ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να ανασταλεί προσωρινά η εκτέλεση της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, όλα τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να ανοίξουν όλες τις Κυριακές του έτους στις ακόλουθες περιοχές:

1) Στην Περιφέρεια Αττικής, το ιστορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπως αυτό προσδιορίζεται και οριοθετείται από το Π.Δ. 21.9/13.10.1979 (ΦΕΚ Δ΄ 567) όπως ισχύει, καθώς και ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου.

2) Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική.

3) Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι Δήμοι Ρόδου, Κω, Σύρου – Ερμούπολης, Μυκόνου και Θήρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή