«Κόκκινα» δάνεια και πανευρωπαϊκό stress test πυροδοτούν νέο γύρο ανησυχίας για τις τράπεζες

«Κόκκινα» δάνεια και πανευρωπαϊκό stress test πυροδοτούν νέο γύρο ανησυχίας για τις τράπεζες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τερματίστηκε πρόωρα ο μήνας του μέλιτος των τραπεζών με τους ξένους επενδυτές, καθώς τα νέα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η γενικότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας επαναφέρουν την ανησυχία και την αβεβαιότητα. Το βαρύ κλίμα επιδείνωσε η τραπεζική κρίση στην Πορτογαλία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν μεγάλες απώλειες της τάξης του 10%, ενώ σε σχέση με τα επίπεδα τιμών ένα μήνα πριν οι απώλειες αγγίζουν το 16%. Ετσι, σε διάστημα λίγων εβδομάδων η χρηματιστηριακή αγορά έχασε το σύνολο των κερδών που αποκόμιζε από τις αρχές του έτους.

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι το κλίμα έχει επιδεινωθεί, ενώ επισημαίνουν ότι πρόσθετη πίεση προκαλεί το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει «βγει» στις αγορές πολύ ελληνικό «χαρτί», δηλαδή πολλές εκδόσεις μετοχών και ομολόγων. Οι τράπεζες άντλησαν από το εξωτερικό πάνω από 10 δισ. ευρώ μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και ομολογιακών εκδόσεων, το ελληνικό Δημόσιο μέσω ομολόγων περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ενώ διάφορες εταιρείες μέσω εταιρικών ομολόγων έχουν αντλήσει σχεδόν 6 δισ. ευρώ. «Η αγορά χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει τις εκδόσεις αυτές», σημειώνει στέλεχος τράπεζας.

Ωστόσο, πέρα από τον «πληθωρισμό» των εκδόσεων έπειτα από αρκετά χρόνια καραντίνας η ανησυχία για τις τράπεζες έχει επανέλθει και στηρίζεται σε τρία σημεία:

α) Στο πανευρωπαϊκό stress test. Η αρχική αισιοδοξία ότι δεν θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες έχει εξανεμιστεί. Αν και οι τράπεζες διατηρούν την αισιοδοξία τους, αναγνωρίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς και τη στάση της ΕΚΤ. Ετσι, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οι τράπεζες θα βρίσκονται σε «γκρίζα» ζώνη αναφορικά με το ενδεχόμενο να χρειαστούν και νέα κεφάλαια.

β) Στα εξυπηρετούμενα δάνεια. Σήμερα, δάνεια ύψους περίπου 75 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται και το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστεί το ακανθώδες αυτό ζήτημα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα του κλάδου. Πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, όπου εμπλέκονται πολλές πλευρές και παράμετροι. Κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.

γ) Στην πολιτικοοικονομική κατάσταση. Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επανήλθε η ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ το κλίμα επιδείνωσε και ο ανασχηματισμός, που κρίθηκε κατώτερος των προσδοκιών. Η επαναφορά του πολιτικού ρίσκου, που για ένα σημαντικό διάστημα είχε περιθωριοποιηθεί, αναθερμαίνει την ανησυχία και την αβεβαιότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή