Ποια ξένα funds «αγοράζουν» ελληνική ναυτιλία

Ποια ξένα funds «αγοράζουν» ελληνική ναυτιλία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα private equities funds, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν σχηματίσει κοινοπραξίες με ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια από κοινού στον σχηματισμό μεγάλων στόλων από νεότευκτα και μεταχειρισμένα πλοία. Πολλά δε εξ αυτών, μετά την εξοικείωσή τους με την ελληνική πραγματικότητα, προχώρησαν και σε επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, στην ενέργεια, στο real estate και αλλού.

Τα επενδυτικά σχήματα που ξεχωρίζουν, μεταξύ αυτών, είναι η York Capital, το Oaktree Capital, το Blackstone Group, αλλά και η Carlyle. Με την ίδια λογική έχουν κινηθεί επίσης τα Eton Park και Rhone Capital, όπως και το Perella Weinberg, αλλά και η JP Morgan Asset Management και δεκάδες άλλα μικρότερα private equities funds.

Στον ναυτιλιακό κλάδο συγκεκριμένα, η York Capital Management, που διαχειρίζεται ποσά της τάξης των 14,5 δισ. δολ., συγκρότησε πέρυσι κοινοπρακτικό σχήμα με κεφάλαια 500 εκατ. δολαρίων με την ελληνικών συμφερόντων εισηγμένη στο NYSE Costamare, η οποία θεωρείται μία από τις ισχυρότερες στον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων, με στόχο την εξαγορά ποντοπόρων. Η συνεργασία συνεχίζεται επιτυχώς.

Το Oaktree Capital, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 80 δισ. δολ., έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τις ελληνικές ναυτιλιακές OceanBulk και Star Bulk για τη δημιουργία στόλου ποντοπόρων. Οι δυο τελευταίες συγχωνεύονται τώρα, και μάλιστα την περίοδο αυτή φέρονται να αναλαμβάνουν τη διαχείριση του στόλου της υπερχρεωμένης μέχρι πρότινος Excel, τον πλήρη έλεγχο της οποίας ανέλαβε το Oaktree μαζί με το Angelo Gordon & Co μέσω της εξαγοράς δανείων της.

Το Blackstone Group, με 210 δισ. δολ. υπό διαχείριση, έχει σχηματίσει κοινοπραξία 700 εκατ. δολ. με την ελληνική ναυτιλιακή Eletson, σε ναυτιλιακό σχήμα διαχείρισης στόλου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγραερίου. Και εδώ τα αποτελέσματα της συνεργασίας αναφέρονται ως ενθαρρυντικότατα.

Το Carlyle, σε συνεργασία με άλλη ελληνική ναυτιλιακή, έχει επίσης προχωρήσει στον από κοινού σχηματισμό στόλου ποντοπόρων φορτηγών πλοίων.

Πέραν των κοινοπραξιών με υγιείς επιχειρήσεις, συχνή είναι και η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο προβληματικών ναυτιλιακών -που έχουν όμως περιουσιακά στοιχεία πλοία- μέσω της εξαγοράς δανείων με σημαντικό discount. Βασικός παίκτης σε αυτή την αγορά είναι το Oaktree που έχει εξαγοράσει δάνεια τόσο της Excel όσο και της Eagle Bulk, ενώ από το 2011 έχει αποκτήσει τον έλεγχο της κλυδωνιζόμενης τότε ναυτιλιακής Genmar. Επενδύσεις σε δάνεια ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών έχουν επίσης πραγματοποιήσει και τα Brigade Capital Management, Canyon Capital Advisors, Midtown Acquisitions, OCP Investment Trust, Panning Capital Management και BlueBay Funds Management Company.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή