Ποιοι και γιατί τοποθετούνται τώρα στρατηγικά στον χώρο του real estate

Ποιοι και γιατί τοποθετούνται τώρα στρατηγικά στον χώρο του real estate

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελλάδα, η χώρα των ευκαιριών». Με τον τίτλο αυτόν, η Norton Rose Fulbright, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους παροχής επενδυτικών συμβουλών και νομικών υπηρεσιών παγκοσμίως, σκιαγράφησε πρόσφατα το επενδυτικό προφίλ της χώρας, τονίζοντας ότι οι συνθήκες βελτιώνονται και οι μεγάλες επενδύσεις υποδομών έχουν επανέλθει στο προσκήνιο. «Ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι οι επενδυτές επιστρέφουν και η χώρα διαθέτει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, τις οποίες μπορεί να ξεκλειδώσει», τονίζει χαρακτηριστικά η εταιρεία, επισημαίνοντας τις μεγάλες ευκαιρίες που καταγράφονται στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος των ακινήτων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εγχώριο real estate έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ξένων funds κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ίσως και το πιο τρανταχτό, καθώς η Blackstone προχώρησε στην απόκτηση του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development αντί ποσού της τάξεως των 20,2 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω κίνηση πραγματοποιήθηκε μέσω του επενδυτικού fund GSO Capital Partners LP. Οι δηλώσεις του ιδρυτικού μέλους της GSO, Νταγκ Οστροβερ, είναι χαρακτηριστικές της αλλαγής στάσης των ξένων επενδυτικών ομίλων απέναντι στην Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει μια πορεία ανάκαμψης και η Lamda Development είναι ιδανικά τοποθετημένη για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα. Την επένδυσή μας αυτή στη Lamda Development τη βλέπουμε και ως ένα πρώτο βήμα για περαιτέρω συνεργασίες τόσο με την εταιρεία όσο και με τον όμιλο Λάτση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οστροβερ. Με κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξεως των 48,5 δισ. ευρώ, η GSO είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Πριν από την Blackstone προηγήθηκε ακόμα ένα αμερικανικό επενδυτικό fund. Ο λόγος για την TPG-Axon Capital, η οποία απέκτησε ποσοστό 7,88% στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της διοίκησης της εισηγμένης, αμφότεροι οι επενδυτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν και στο έργο ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο θα απαιτήσει συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.

Εντονο είναι το ενδιαφέρον των ξένων funds και για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες όχι μόνο αποτελούν, παραδοσιακά, έναν από τους προσφιλέστερους προορισμούς των επενδυτών, αλλά κι έναν από τους πλέον διαφανείς. Ταυτόχρονα, στις περισσότερες χώρες, οι εταιρείες του είδους απολαμβάνουν ειδικά φορολογικά προνόμια και κατά κανόνα διαθέτουν υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκια ακινήτων. Ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας, η διεύρυνση του αντικειμένου των ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο του εκσυχρονισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους (μεταξύ άλλων επιτράπηκε η επένδυση σε κατοικίες, οικόπεδα, μαρίνες και ξενοδοχεία), σήμανε και την έλευση των ξένων funds, αρχής γενομένης από τη Fairfax, η οποία μέσα σε διάστημα λίγων μηνών διπλασίασε τη συμμετοχή της στη Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, από το 19% στο 41,5%. Πριν από λίγες μέρες, η μητρική Eurobank παραχώρησε το 13,47% της Eurobank Properties, το οποίο αποκτήθηκε από τα αμερικανικά funds Capital και Wellington αντί συνολικού ποσού 120 εκατ. ευρώ. Η Wellington αύξησε πλέον τη συμμετοχή της σε 11,16%, έναντι 85,3 εκατ. ευρώ, ενώ η Capital ενίσχυσε το δικό της ποσοστό σε περίπου 5%, αντί τιμήματος 34 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο αφορά βέβαια την Εθνική Πανγαία, τη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, η οποία πλέον δρομολογεί την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας πώλησε ποσοστό 66% της Πανγαίας στον ισραηλινό επενδυτικό όμιλο της Ιnvel, αντί συνολικού ποσού 653 εκατ. ευρώ. Συμμετοχή στη συμφωνία, καταβάλλοντας 125 εκατ. ευρώ, είχε και το αμερικανικό fund York Capital. Με την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής, η οποία περιελάμβανε και εισφορά στην Πανγαία ακινήτων της Invel στην Ιταλία, η εταιρεία διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο 269 ακινήτων, συνολικής επιφάνειας 700.000 τ.μ. και αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή