Προνοητική διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού

Προνοητική διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στελέχη και οι διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα εύχρηστο πρακτικό εγχειρίδιο που μπορεί να τους καθοδηγήσει –βήμα προς βήμα– για το πώς μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που δημιουργούν οι μείζονες αλλαγές που καθημερινά επιβάλλει η συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία έντασης γνώσης και καινοτομίας. Προκλήσεις οι οποίες ταυτόχρονα καθιστούν αναπότρεπτη για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων την ανάγκη να εφαρμόσουν, μεταξύ άλλων, προνοητικές πολιτικές διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, έτσι ώστε τόσο οι ίδιες οι επιχειρήσεις, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό τους να είναι δεόντως και αποτελεσματικά προετοιμασμένα.

Πιλοτικά

Είναι ένας «Πρότυπος Οδηγός Προνοητικής Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού», που έχει ήδη εφαρμοσθεί πιλοτικά σε οκτώ επιχειρήσεις, η εφαρμογή του μελετήθηκε με επιτυχία από 13 εργαστήρια (workshops) σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και τα συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή και τα εργαστήρια θα παρουσιαστούν σε ειδικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ηράκλειο στις 10 Ιουλίου, στον Βόλο στις 15 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου και στην Αθήνα στις 22 Ιουλίου 2014.

Πρόκειται για το προϊόν της σημαντικής συνεργασίας των εταιρειών Hay Group Α.Ε. και ΟΜΑΣ Α.Ε. με την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη, ανάδειξη και προώθηση πρακτικών προνοητικής διαχείρισης των αλλαγών και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε επιχειρήσεις επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας» (http://www.pronoitiki.gr). Μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και εντάσσεται στις δράσεις για την υποστήριξη του θεσμικού ρόλου του ΣΕΒ, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προαγωγή της ανάπτυξης.

Μελετήθηκαν ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση, εφαρμόζοντας επιτυχώς αμυντικές πολιτικές, μέσα από τις οποίες προετοίμασαν εξίσου αποτελεσματικά και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Συγκεκριμένα, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση των στρατηγικών στόχων της επιχείρησης με τις δεξιότητες των εργαζομένων και την αποδοτικότερη οργάνωση της επιχείρησης, με στόχο την προσαρμογή τους στις προκλήσεις του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Χρησιμοποίησαν δηλαδή την κρίση ως αφετηρία για να επανεξετάσουν τόσο τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους όσο και να θεραπεύσουν παραδοσιακές αδυναμίες τους, που τις είχαν ήδη καταστήσει ευάλωτες στην οικονομική κρίση – πέρα από τις δεδομένες χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Προκειμένου να διαπιστωθεί η πρακτικότητα του Οδηγού αλλά και να βελτιωθούν με τις κατάλληλες τροποποιήσεις οι δράσεις του συγκεκριμένου έργου, έγινε πιλοτική εφαρμογή του συστήματος προνοητικής διαχείρισης των επαγγελματικών δεξιοτήτων σε επιχειρήσεις επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας, στο σύνολο της χώρας. Ιδιαίτερη εστίαση έγινε στις ανάγκες επιχειρήσεων που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους, επειδή εκτιμάται ότι η κατηγορία αυτή αντιμετωπίζει τα σημαντικότερα προβλήματα προσαρμογής.

Ο πρότυπος αυτός Οδηγός δίνει έμφαση στη σύνδεση των στρατηγικών στόχων της επιχείρησης με τις δεξιότητες των εργαζομένων για την αποδοτικότερη οργάνωση της επιχείρησης, κατά τρόπο ώστε να προσαρμόζεται στις προκλήσεις του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος. Οι άξονες δε, οι οποίοι προκύπτουν ως αναγκαίοι για μια καινοτομική και αποτελεσματική διαχείριση των ελληνικών επιχειρήσεων –έστω και αν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι γνωστοί και εφαρμοσμένοι– αναφέρονται ως εξής:

l Εφαρμογή νέων εργαλείων για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ολική αναθεώρηση συγκεκριμένων λειτουργιών – εμπορική πολιτική, εφοδιαστική αλυσίδα, χρηματοοικονομική πολιτική κ.ά.

l Ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στη διεύθυνση και στο προσωπικό που θα εξασφαλίζουν ότι η στρατηγική μπορεί να είναι εφαρμόσιμη σε ιδιαιτέρως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Δηλαδή, ταχεία αντίδραση (agility), εξωστρέφεια, ευρηματικότητα κατά τη διαχείριση πελατών, ευφυής οργάνωση κ.ά.

l Μετατροπή της λειτουργίας της Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού, σε μια λειτουργία στρατηγικής σημασίας, που λαμβάνει υπ’ όψιν τις στρατηγικές επιδιώξεις της επιχείρησης. Λειτουργεί προνοητικά, μέσα από υποδομές και πολιτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, που διευκολύνουν την επίτευξη της στρατηγικής της επιχείρησης.

Βιωσιμότητα

Αρα, η συγκεκριμένη κατάρτιση του σχεδίου δράσης και πολιτικής για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με πρωτοβουλίες προνοητικής διαχείρισης, επιβεβαιώνει για μιαν ακόμη φορά το δεδομένο ότι η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πώς η ηγεσία αντιμετωπίζει στρατηγικά τους εργαζομένους της, που μπορεί να είναι ένα δυναμικό και αποτελεσματικό «εργαλείο» με το οποίο μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά τη διαχείρισή της και να βελτιώσει την παραγωγικότητά της. Αρα, να εξασφαλίσει και τη βιωσιμότητά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή