Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας για μετακινούμενους πολίτες της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας για μετακινούμενους πολίτες της Ε.Ε.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίοι –δηλαδή περίπου ο ένας στους δύο ασφαλισμένους στις χώρες τους πολίτες– έχουν αποκτήσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας – European Health Insurance Card (EHIC), η οποία εκδίδεται δωρεάν από τους εθνικούς παρόχους κοινωνικής ασφάλισης και τους παρέχει τα ίδια δικαιώματα για την προστασία της υγείας τους, εφόσον τη χρειασθούν εκτάκτως και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης είτε προσωρινής διαμονής τους σε μία από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην Ελβετία, στο Λίχτενσταϊν, στη Νορβηγία και στην Ισλανδία.

Επειδή, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ενταξης – Employment, Social Affairs & Inclusion (http://ec.europa.eu/social), έχει αντιληφθεί ότι η χρήση –κυρίως η γνώση για την ύπαρξη– του συγκεκριμένου ωφελήματος σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και στη δική μας, είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη, σε αντίθεση με την αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και των Ευρωπαίων επισκεπτών λόγω των θερινών διακοπών τους, ξεκίνησε έναν διαγωνισμό και καλεί τους ενδιαφερόμενους να προτείνουν τη δική τους ιστορία μέσω video, για την αποτελεσματική ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό «competition for video storyboard proposals» άρχισε στις 24 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή ώς τις 17 Αυγούστου 2014.

Σημειώνεται ότι, γενικώς, η απόκτηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας παρουσιάζει σταθερή αύξηση, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι κάτοχοί της μόνο κατά το έτος 2013 κατά 8 εκατ. Ευρωπαίους, δηλαδή +4% από το προηγούμενο έτος.

Γεγονός που «αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που παρέχει το σύστημα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας, αλλά είναι και αναγνώριση για την προστασία που, όντως, προσφέρει», σχολίασε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος κ. Λάζλο Αντορ, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη αξία της κατά την περίοδο των θερινών διακοπών των εργαζόμενων. Οπως είναι γνωστό, η κάρτα δεν καλύπτει την περίπτωση που είναι προσχεδιασμένη η παροχή υπηρεσιών υγείας σε άλλη χώρα, αλλά μόνο έκτακτες περιπτώσεις επισκεπτών, ενώ η μη αποδοχή της από συγκεκριμένα ιδρύματα υγείας πρέπει να αναφέρεται αμέσως στις υγειονομικές αρχές της χώρας που επισκέπτονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή