ΕΒΖ: σήμερα η απόφαση για το κλείσιμο των μονάδων σε Σέρρες και Ορεστιάδα

ΕΒΖ: σήμερα η απόφαση για το κλείσιμο των μονάδων σε Σέρρες και Ορεστιάδα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα κρίνεται το μέλλον της ΕΒΖ, καθώς συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει το κλείσιμο των 2 μονάδων σε Ορεστιάδα και Σέρρες, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία η επιχείρηση. Σε λειτουργία –όπως ανέφερε και το σχέδιο βιωσιμότητας της Kantor– θα παραμείνει το μοναδικό πλέον εργοστάσιο της εταιρείας στη χώρα στο Πλατύ Ημαθίας. Τη χθεσινή μέρα ήταν προγραμματισμένη άλλη μία συνάντηση των εργαζομένων και παραγωγών από τις Σέρρες και την Ορεστιάδα με τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας Νίκο Μαράντο, προκειμένου να του καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με την παραμονή των δύο εργοστασίων σε λειτουργία. Στα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ προϋπολογίζεται το όφελος που θα προκύψει για την ΕΒΖ Α.Ε., από την περιστολή των εξόδων, εάν υιοθετηθεί η πρόταση της «Kantor», για την αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων της Ορεστιάδας και των Σερρών και παραμείνει ενεργή μόνο η μονάδα στο Πλατύ της Ημαθίας.

Σε επιστολή που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι στο ζαχαρουργείο των Σερρών, τονίζουν ότι «το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης Σερρών, ως η τελευταία μεγάλη αγροτική και όχι μόνο βιομηχανική μονάδα του νομού μας, σκοτώνει και κάθε ελπίδα προοπτικής αυτού του τόπου, που δεν περιμένει καμία μεγάλη επένδυση (ιδιωτική ή δημόσια) και μετράει μέχρι σήμερα εκατοντάδες λουκέτα μικρών επιχειρήσεων, ποσοστά ανεργίας που έχουν ξεφύγει από κάθε όριο». «Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι από το 1963 μέχρι και σήμερα το εργοστάσιο ζάχαρης άφηνε στην περιοχή περίπου 30 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χρήματα που θα απολέσει η τοπική οικονομία, εφόσον υλοποιηθεί η απόφαση της διοίκησης να κλείσει το ζαχαρουργείο, απόφαση που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τη δηλωμένη πρόθεσή σας περί ανάπτυξης του πρωτογενούς αγροτικού τομέα της χώρας μας» προσθέτει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Η μελέτη αναδιάρθρωσης ανατέθηκε στην Kantor τον περασμένο Απρίλιο, οι σύμβουλοι εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια βιώσιμης λειτουργίας της ΕΒΖ για να καταλήξουν, μεταξύ άλλων, σε αυτό που ήδη γνωρίζαν τα στελέχη της εταιρείας, ότι δηλαδή με τόσο λίγα στρέμματα στην τευτλοκαλλιέργεια (λιγότερα από τα μισά της μειωμένης ούτως ή άλλως εθνικής ποσόστωσης), δεν είναι δυνατή η παραγωγική λειτουργία και των τριών εργοστασίων σε Σέρρες, Πλατύ και Ορεστιάδα. Τα μεγέθη του 9μήνου της χρήσης 2013/2014 επέδρασαν καταλυτικά στις αποφάσεις των πιστωτών, καθώς σε μια περίοδο μειωμένης παραγωγής και πιεσμένων τιμών, οι πωλήσεις της μητρικής ΕΒΖ μειώθηκαν 36% στα 82,3 εκατ. ευρώ, το μεικτό περιθώριο ήταν αρνητικό κατά 6,34%, οι λειτουργικές ζημίες εκτινάχθηκαν στα 15,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 5 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις έφτασαν τα 187 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα κατά 26,1 εκατ. ευρώ. Λίγα χρόνια πριν η ΕΒΖ αποτελούσε μία από τις δυναμικότερες ελληνικές βιομηχανίες με παραγωγή που τροφοδοτούσε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Από όταν ξεκίνησαν οι ποσοστώσεις το 2006 με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης –και το συνακόλουθο ξήλωμα εργοστασίων σε Λάρισα και Ξάνθη με σχέδια, από τότε, να μετατραπούν σε εργοστάσια βιοαιθανόλης–, άρχισε και η ολισθηρή πορεία για την εταιρεία που σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για να δουλέψουν και τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή