Στην αγορά το πρώτο ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας εμπλουτισμένο με Ω3

Στην αγορά το πρώτο ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας εμπλουτισμένο με Ω3

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία μέση τιμή για τον καταναλωτή που ξεκινά από τα 12 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 18 ευρώ το κιλό διατίθεται στην ελληνική αγορά το πρώτο μοσχαρίσιο κρέας εμπλουτισμένο με Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά που προέρχεται από ζώα, τα οποία ακούν κλασική μουσική για να ηρεμούν και να μην παράγουν τοξίνες.

Η Φάρμα Κουτσιώφτη, με έδρα την Ημαθία, δημιούργησε το «άρωμα3», ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο κρέας, προϊόν διετούς ερευνητικής προσπάθειας που έγινε με την επίβλεψη του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και οδήγησε σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 2 χρόνια υλοποιήθηκε στη Φάρμα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα της επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (κωδικός έργου 82650) με τίτλο «Δοκιμαστική εφαρμογή τεχνογνωσίας για την παραγωγή Ωμέγα-3 βόειου κρέατος μόσχου με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνη Ε και φυσικές αντι-οξειδωτικές ουσίες μετά από προσθήκη ειδικών προσμειγμάτων στην τροφή των ζώων». Το «άρωμα» περιέχει 6 φορές περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα από το συμβατικό κρέας, τα οποία δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά λαμβάνονται μόνο από τις τροφές, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μοναδικό του άρωμα (εξ ου και το όνομα). Ηδη το μοναδικό αυτό προϊόν σε παγκόσμια κλίμακα διατίθενται σε 10 κρεοπωλεία σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η εταιρεία, μίλησε ο κ. Κώστας Μίχος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι για το μοσχαρίσιο κρέας «άρωμα3», εκτός του ότι αποτελεί «το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής πρόγραμμα που προωθεί το βόειο κρέας, η καινοτομία συνίσταται στο ότι πρόκειται για ένα προϊόν επιστημονικής έρευνας, που αφορά τη χρήση αρωματικών φυτών στο σιτηρέσιο, ενώ προέρχεται από ζώα που έχουν… μουσική παιδεία». Σύμφωνα με τον γιο του ιδιοκτήτη της φάρμας Στέργιο Κουτσιώφτη, «τα ζώα ακούν 24 ώρες το 24ωρο κλασική μουσική (Μπετόβεν – Μπαχ), με αποτέλεσμα να ηρεμούν και να μην παράγουν τοξίνες, ώστε το κρέας να είναι πιο μαλακό, με ουδέτερο pH». «Είναι ευρέως γνωστό ότι όσο πιο αστρεσάριστο είναι το ζώο τόσο καλύτερο κρέας βγάζει», συμπληρώνει ο κ. Κουτσιώφτης. Οπως είπε η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ντορίνα Σιαλβέρα, «γενικότερα, το κρέας αποτελεί πηγή υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά ήμασταν διστακτικοί στη σύσταση μεγάλης κατανάλωσής του λόγω των υψηλών κορεσμένων λιπαρών. Αυτό εξαλείφεται μ’ αυτή την καινοτομία που δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν».

Η εταιρεία Σ. Κουτσιώφτης & Σια Ο.Ε. είναι μία οικογενειακή επιχείριση που ιδρύθηκε το 1976 από τον Γεώργιο Κουτσιώφτη και έχει ως αντικείμενο την πάχυνση μόσχων και την εμπορεία νωπών κρεάτων. Οι νέες, εκσυγχρονισμένες σταβλικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στο Μακροχώρι Ημαθίας στη θέση «Παπά Βρύση» και μετρούν σήμερα πάνω από 950 μόσχους. Εγκατεστημένη στη Βέροια, στην κτηνοτροφική πρωτεύουσα της Ελλάδας, η φάρμα έθεσε ως σκοπό της την εξέλιξη του προϊόντος της, συνεργαζόμενη με κορυφαίους επαγγελματίες και οργανισμούς όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή