«Ξεπάγωμα» της αγοράς φωτοβολταϊκών με διατήρηση της τιμής πώλησης

«Ξεπάγωμα» της αγοράς φωτοβολταϊκών με διατήρηση της τιμής πώλησης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση της τιμής πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, που σήμερα κυμαίνεται στα 90 ευρώ η MWh, και για το 2015 προτείνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) προκειμένου να «ξεπαγώσει» η αγορά και να γίνουν επενδύσεις.

Η πρόταση, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, επιβαρύνει το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) κατά λιγότερο από 1 ευρώ τη μεγαβατώρα σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά κάνει εφικτή την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους ρεύματος κατά 10 ευρώ τη μεγαβατώρα το 2030.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΦ στηρίζονται σε μελέτη που ανέθεσε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, ενόψει της κατάρτισης του σχεδίου για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό ώς το 2030 από το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο και παρουσιάστηκε προχθές.

Συντηρητικό σενάριο

Η μελέτη που παρουσίασε ο ΣΕΦ εξέτασε ένα συντηρητικό σενάριο διείσδυσης των ΑΠΕ ώς το 2030 που καταλήγει στη μη επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί το 2010 για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (τουλάχιστον κατά 40% το 2020). Αντ’ αυτού, το σενάριο περιορίζει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο 35% το 2020 και στο 45% το 2030. Από τη μελέτη προκύπτει ότι, χωρίς την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) αυξάνεται κατά 10 ευρώ η μεγαβατώρα έως το 2030. Αντίθετα, με την προσθήκη 4 γιγαβάτ νέων φωτοβολταϊκών, η ΟΤΣ συγκρατείται στα επίπεδα του 2017 (έτος εφαρμογής του target model). Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι εφικτές και βιώσιμες οι νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών, υποστηρίζει ο ΣΕΦ και προτείνει εθνικό στόχο για το 2030, 6,5 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών, άμεση εφαρμογή του net-metering (φωτοβολταϊκά για ιδιοκατανάλωση) για οικιακές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις χωρίς περιορισμούς ισχύος και τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα για το 2015, σε συνδυασμό με ετήσια απομείωσή της 1,5%, εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε επίτευξη των στόχων, αποτελούν όμως το εύλογο ελάχιστο για την υποστήριξη μιας τεχνολογίας που ήδη συνεισφέρει τα μέγιστα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το 2014, η παραγόμενη από φωτοβολταϊκά ενέργεια στην Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια 1,04 εκατ. νοικοκυριών, έχοντας εξαλείψει το ενδεχόμενο ενός μεσημεριανού μπλακάουτ, ακόμη και σε περιόδους υψηλής ζήτησης και χαμηλής παραγωγής συμβατικών μονάδων. Με τις προτεινόμενες πολιτικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ΣΕΦ, το 2020 θα καλύπτονται οι ανάγκες 1,8 εκατ. νοικοκυριών και το 2030 θα καλύπτουν τις ανάγκες 2,6 εκατ. νοικοκυριών.

Μέτριο σενάριο

Σύμφωνα με το μέτριο σενάριο για την εξέλιξη της ζήτησης που λαμβάνει υπόψη της η μελέτη, το 2025 το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα χρειαστεί να ενισχυθεί με μια νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, ενώ οι επιπλέον ανάγκες θα χρειαστεί να καλυφθούν με επαύξηση της χρήσης υφιστάμενων αντλιοταμιευτήρων. Το σενάριο αυτό λαμβάνει υπόψη του ότι η διασύνδεση της Κρήτης θα ολοκληρωθεί το 2025 έναντι του 2020 που προβλέπει το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Παρουσιάζοντας τη μελέτη χθες σε δημοσιογράφους, η διοίκηση του ΣΕΦ υποστήριξε ότι το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ μηδενίζεται από το 2015 και μετά. Εκτίμησε επίσης ότι η υιοθέτηση των προτεινόμενων μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε αναθέρμανση της αγοράς από το 2016 και μετά, η οποία στη συνέχεια θα ενισχυθεί περαιτέρω και λόγω της αναμενόμενης μείωσης του κόστους εγκατάστασης κατά 10% περίπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή