Η «ρελάνς» της προσφοράς των Vodafone και Wind δεν ικανοποίησε τη Forthnet

Η «ρελάνς» της προσφοράς των Vodafone και Wind δεν ικανοποίησε τη Forthnet

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ικανοποίησε τους μετόχους της Forthnet το προσφερόμενο τίμημα από τις εταιρείες Wind και Vodafone για την εξαγορά των μετοχών που δεν κατέχουν στην επιχείρηση. Η «ρελάνς» που αναμενόταν έγινε, αλλά όχι στο ύψος που ανέμεναν οι ενθουσιώδεις της αγοράς. Οι δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες πρόσφεραν 1,7 έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή, αποδίδοντας δηλαδή μια κεφαλαιοποίηση στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Χ.Α. μεταξύ 190 και 210 εκατ. ευρώ. Αν στα ποσά αυτά προστεθεί ο καθαρός δανεισμός, ύψους 320 εκατ. ευρώ, τότε η επιχειρηματική αξία της επιχείρησης (Enterprise Value) ανέρχεται λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Το προσφερόμενο τίμημα των δύο επιχειρήσεων βρίσκεται στο όριο του υψηλού έτους σε ό,τι αφορά την τιμή της μετοχής. Επίσης εμπεριέχει υπερτίμημα 55% έως 72% από τον μέσο όρο της τιμής της μετοχής της Forthnet στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου (1,0923 ευρώ). Τέλος, το προσφερόμενο τίμημα είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι πριν από 12 μήνες. Χθες πάντως, η τιμή της μετοχής της Forthnet υποχώρησε οριακά (-2,65%) στα 1,65 ευρώ.

Η πρόταση των Vodafone και Wind Hellas είναι μη δεσμευτική, αφορά το σύνολο των μετοχών που δεν κατέχουν στην εταιρεία, αλλά δεν συνιστά δημόσια πρόταση κατά τον νόμο 3461/2006. Η πρόταση υπεβλήθη στο διοικητικό συμβούλιο της Forthnet από τις εταιρείες Vodafone Group Services Ltd., Vodafone-Panafon και Wind Hellas Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. Οι δύο εταιρείες φέρεται να κινούνται από κοινού, διεκδικώντας συμμετοχή 50-50 στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.

Αν η πρόταση των δύο επιχειρήσεων τηλεπικοινωνίας προκριθεί, τότε θα πρέπει να εκταμιεύσουν άμεσα περί τα 113 έως 126 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 60,5% των μετοχών που δεν τους ανήκει. Οι δύο εταιρείες ήδη έχουν εκταμιεύσει περί τα 25 εκατ. ευρώ για να χτίσουν τη συμμετοχή του 39,5%. Επίσης θα αναλάβουν δανειακές υποχρεώσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 60 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες.

Ολα δείχνουν ότι το «σίριαλ» Forthnet θα έχει και άλλα επεισόδια. Η προσφορά των Vodafone – Wind είναι ουσιαστική, αλλά δεν είναι εκείνη που θα κάνει τους μετόχους της εταιρείας (Forgento Ltd) να προστρέξουν σ’ αυτή χωρίς δεύτερη συζήτηση. Με βάση το προσφερόμενο τίμημα, η Forgento θα λάβει 82 έως 92 εκατ. ευρώ. Το έσοδο αυτό είναι λιγότερο από το μισό εκείνου που διέθεσε για να χτίσει τη συμμετοχή του 44% στη Forthnet από το 2008 και μετά. Βεβαίως είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το τίμημα που έλαβαν οι Ολλανδοί μέτοχοι της εταιρείας όταν αποχώρησαν πριν από ένα χρόνο. Οι ίδιοι πούλησαν στη Wind το 27% των μετοχών της Forthnet αντί περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα το μερίδιο αυτό αξίζει τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Για πολλούς η πρόταση των Vodafone – Wind είναι λίγο καλύτερη από εκείνη του ΟΤΕ. Ο τελευταίος πρόσφερε 250 έως 300 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τα διαθέσιμα και τον δανεισμό της επιχείρησης, για την εξαγορά της θυγατρικής εταιρείας NOVA. Στελέχη του ΟΤΕ διατείνονται ότι η δική τους προσφορά είναι η καλύτερη. Πάντως όλα δείχνουν ότι τα «παζάρια» θα συνεχιστούν, αφού, όπως ανέφερε και η διοίκηση της Forthnet προς το Χρηματιστήριο, «δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα της μη δεσμευτικής προσφοράς από την εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. για την απόκτηση της δραστηριότητας της NOVA, σε σχέση με όσα ήδη αναφέρονται στην από 1ης Ιουλίου 2014 ανακοίνωση της εταιρείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή