Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) ύψους 21 δισ. για την περίοδο 2014-2020.

Ο προϋπολογισμός όλων των Προγραμμάτων ανέρχεται σε περίπου 19,89 δισ. ευρώ Ενωσιακής Συνδρομής ή 24,79 δισ. ευρώ εκτιμώμενης συνολικής δημόσιας δαπάνης.

Στα κονδύλια του ΕΣΠΑ προστίθενται:

• Πόροι του CEF (Συνδέοντας την Ευρώπη) περίπου 580 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Συνοχής που διαχειρίζονται κεντρικά από την Ε.Ε. αλλά αποκλειστικά για έργα που θα προτείνει η χώρα.

• Πόροι για τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (231,6 εκατ. ).

• Πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους απόρους που διαχειρίζεται η χώρα περίπου 281 εκατ.

Τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), ένα για κάθε μία από τις ελληνικές περιφέρειες, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι περιφέρειες θα διαχειριστούν το 35% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.

Ετσι, το συνολικό ποσό της Ενωσιακής Συνδρομής για την περίοδο 2014-2020 διαμορφώνεται σε 20,98 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν ως εξής:

• «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ.

• «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», προϋπολογισμού 3,55 δισ. συν 783 εκατ. ευρώ που εκχωρούνται στις περιφέρειες. Οι στόχοι του Προγράμματος στον τομέα των μεταφορών συνίστανται στην προώθηση της ολοκλήρωσης βασικών υποδομών (οδικών, σιδηροδρομικών, λιμένων, αεροδρομίων) κ.ά.

• «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ συν 171,5 εκατ. ευρώ που αφορά στην απασχόληση των νέων. Περιλαμβάνει πολιτικές για τη στήριξη της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, την προώθηση της ενεργητικής ένταξης στην αγορά εργασίας συμπεριλαμβανομένης της ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, την ισχυροποίηση της σύνδεσης της εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης με την αγορά εργασίας.

• «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» προϋπολογισμού 377,2 εκατ. ευρώ.

• «Τεχνική Βοήθεια» προϋπολογισμού 317,6 εκατ. ευρώ. Στοχεύει στην υποστήριξη της λειτουργίας και της εφαρμογής όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

• «Αγροτική Ανάπτυξη», προϋπολογισμού 4.223.960.793 ευρώ.

• «Αλιεία και Θάλασσα». προϋπολογισμού 388,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή