Στο 6% οι τόκοι υπερημερίας των φορέων ασφάλισης

Στο 6% οι τόκοι υπερημερίας των φορέων ασφάλισης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και προκειμένου να αποφευχθεί «περαιτέρω διατάραξη της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης δύνανται να καταβάλουν τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες οφειλέτες πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο κυμαινόμενο επιτόκιο. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε με αφορμή προσφυγή που αφορούσε το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Στρατού. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι το Ταμείο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Ταμείο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο κυμαινόμενο επιτόκιο. Η Ολομέλεια του ΣτΕ στην υπ’ αριθμ. 2115/2014 απόφασή της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού των νομικών προσώπων με μεγαλύτερο επιτόκιο θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του ύψους του δημοσίου χρέους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μάλιστα ότι ειδικά για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Στρατού, συντρέχει «ειδικότερος λόγος δημοσίου συμφέροντος» που δικαιολογεί την προνομιακή αυτή μεταχείριση, ο οποίος «συνδέεται με τη διαφύλαξη του υπάρχοντος ασφαλιστικού κεφαλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των οργανισμών αυτών και η εξασφάλιση της μελλοντικής συνέχισης της καταβολής παροχών στους δικαιούχους». Κατόπιν αυτών η σχετική ρύθμιση του νόμου 496/1974 που προβλέπει επιτόκιο 6% «συνιστά επιτρεπτή υπέρ των ΝΠΔΔ φορέων της γενικής κυβέρνηση προνομιακή μεταχείριση, αποβλέπουσα στην ορθή άσκηση της δημόσιας εξουσίας μέσω της διαφύλαξης της δημοσιονομικής ισορροπίας και της περιουσίας του κράτους υπό ευρεία έννοια», επισημαίνουν οι δικαστές και κατέληξαν ότι η προνομιακή αυτή μεταχείριση δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη, ούτε και σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή