Τέσσερα στα δέκα καταστήματα δεν άνοιξαν την Κυριακή

Τέσσερα στα δέκα καταστήματα δεν άνοιξαν την Κυριακή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστό παρέμεινε το 40% των καταστημάτων την Κυριακή 20 Ιουλίου, ενώ η κίνηση στις περισσότερες αγορές ήταν υποτονική. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ σε τυχαίο δείγμα 227 εμπορικών επιχειρήσεων στις αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και ορισμένων σημαντικών περιφερειακών αγορών της Αττικής (Πειραιάς, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Περιστέρι, Ν. Ιωνία, Ν. Σμύρνη). Ποσοστό 78% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έρευνα, δεν έμεινε ικανοποιημένο, αφού ο τζίρος της Κυριακής ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση τόσο με την Κυριακή 3 Νοεμβρίου όσο και με την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Το συμπέρασμα αυτό, αν και μπορεί ώς έναν βαθμό να αιτιολογηθεί λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση, δεν αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο σχετικά με την προσδοκώμενη κατανάλωση από τον τουρισμό. Ιδιαίτερα για το κέντρο της Αθήνας και με δεδομένο ότι η τουριστική κίνηση είναι σαφώς αυξημένη, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μέτρου.

Αν και το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων στηρίζεται κυρίως στο επιχείρημα του τουρισμού, ιδίως για το κέντρο της Αθήνας, δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση για την πορεία του τζίρου της περασμένης Κυριακής σε σύγκριση με τις προηγούμενες Κυριακές. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιχειρηματίες βαθμολόγησαν το μέτρο του κυριακάτικου ανοίγματος ελεύθερα από το 1 έως το 5 με βάση την αποτελεσματικότητά του, στην αύξηση του τζίρου της επιχείρησης συνολικά και όχι μόνο την Κυριακή. Η απόλυτη πλειοψηφία κατατάσσει το μέτρο ως τελείως αναποτελεσματικό, ενώ οριακές και διάσπαρτες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν από το 3 έως το 5.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απαντήσεις των εμπόρων αναφορικά με την αύξηση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης από το άνοιγμα της Κυριακής. Το 64% επιβαρύνεται από το άνοιγμα, ενώ ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό, το 36%, δείχνει ότι κρίνει αμελητέα έως και μηδενική την επιβάρυνση. Σε σχέση, τέλος, με την πρόθεση πρόσληψης υπαλλήλου με αφορμή το άνοιγμα της επιχείρησης την Κυριακή, όλοι σχεδόν οι έμποροι απαντούν αρνητικά όχι μόνο για τώρα αλλά και για το μέλλον. Δηλαδή, επιχειρήσεις οι οποίες ανοίγουν την Κυριακή δεν προτίθεται να προσλάβουν υπάλληλο. Το ποσοστό είναι συντριπτικό για να μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει και αποδυναμώνει πλήρως το επιχείρημα των υποστηρικτών του ανοίγματος περί αύξησης της απασχόλησης, σημειώνει η ΕΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωσή της. «Φαίνεται ότι την Κυριακή, οι παραλίες έκλεψαν τις εκπτώσεις», δήλωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κροκίδης και παρέπεμψε στις καλοκαιρινές εκπτώσεις που, όπως είπε, συνεχίζονται ώς το τέλος του Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή