Μείωση 5,5% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2013

Μείωση 5,5% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2013

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν στη Δυτική Ευρώπη το 2013 ανήλθε σε 192.340 έναντι 190.161 επιχειρήσεων το 2012 (αύξηση 1,1%). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 17 χώρες που εξετάστηκαν σε διεθνή έρευνα -στην Ελλάδα τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την ICAP Group- στις 9 χώρες σημειώθηκε μείωση των πτωχεύσεων με τα πιο αισιόδοξα μηνύματα να προέρχονται από την Ιρλανδία (-19%) και το Βέλγιο (-11%), ενώ οι υπόλοιπες 8 χώρες είχαν αύξηση, με ενδεικτικότερα παραδείγματα τη Νορβηγία (+20%), την Ιταλία (+16%) και την Ισπανία (+15%).

Λιγότερες αριθμητικά ήταν οι πτωχεύσεις που σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία, ενώ περισσότερες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία. Στην Ελλάδα σημειώθηκαν 392 πτωχεύσεις το 2013, έναντι 415 πτωχεύσεων το 2012, ήτοι μείωση της τάξης του 5,5%. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, όπου το 2013 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 3,9%, μόνον ένα μικρό ποσοστό των εταιρικών λουκέτων πραγματοποιήθηκε μέσω των επίσημων διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ICAP Group, μέλος της FEBIS (Federation of Business Information Services). Τα στοιχεία αυτά καθώς και τα αντίστοιχα άλλων χωρών συγκέντρωσαν, ανέλυσαν και μελέτησαν για κάθε χώρα οι εταιρείες-μέλη της FEBIS, όπως η ICAP Group για την Ελλάδα, ενώ η τελική επιμέλεια έγινε από την Creditreform (Γερμανία).

Tα μηνύματα αισιοδοξίας που στέλνουν οι αγορές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με τη διάθεση κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές και την απορρόφησή τους, συνιστούν σημάδια ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που κατακλύζει τις αγορές της Ευρώπης τα τελευταία 5 χρόνια τονίζεται στην έρευνα. Πάρα ταύτα οι συνέπειες της μακρόχρονης περιόδου λιτότητας είναι εμφανείς και όχι μόνο στην Ελλάδα, που συνεχίζει να ταλανίζεται από την υψηλή ανεργία, την οικονομική ύφεση και το μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Παραμένει, όμως, αναφέρει η έρευνα, ακόμα αναπάντητο το ερώτημα για το εάν η δραστική δέσμη των μέτρων που ελήφθησαν συνεισέφερε τελικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών αυτών, στον βαθμό που να μπορούν να αντεπεξέλθουν ξανά στις πιέσεις που θέτουν οι αγορές. Αν και τα αποτελέσματα της κρίσης στη Νότια Ευρώπη ήταν πιο ήπια, έχει φανεί έντονα η ανάγκη για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων με τη μορφή διαρθρωτικών αλλαγών.

Τα μικρά δείγματα εξόδου από την κρίση στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Eνωσης Εισηγμένων Εταιρειών. Οπως ειπώθηκε στην τρέχουσα χρήση δείχνει να βγαίνει η χώρα από την κρίση αλλά υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που αναμένουν επίλυση. Απαντώντας στην Enterprise Greece (την πρώην Invest in Greece που έχει απορροφήσει και τον ΟΠΕ – Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών), για τα θέματα που δυσχεραίνουν τις επενδύσεις, η Ενωση Εισηγμένων τόνισε ότι θα ήταν ωφέλιμο να ζητήσουν να ενημερωθούν από τις ίδιες τις βιομηχανικές επιχειρήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, επισημάνθηκε η τραγική κατάσταση της δικαιοσύνης. Οι καθυστερήσεις των δικαστικών αποφάσεων είναι παροιμιώδεις. Πρώτη δικάσιμος για υπόθεση κατάσχεσης π.χ. ορίσθηκε το 2025! Οποιαδήποτε φορολογική διαφορά απαιτεί την προπληρωμή του 50% του φόρου και των προστίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή