Ιταλοκινεζικός γάμος δημιουργεί νέα δεδομένα στην πώληση του ΑΔΜΗΕ

Ιταλοκινεζικός γάμος δημιουργεί νέα δεδομένα στην πώληση του ΑΔΜΗΕ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στην εξέλιξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί η επικείμενη είσοδος της State Grid Corporation of China στο μετοχικό κεφάλαιο του Ιταλού Διαχειριστή Terna. Πρόκειται για τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους επενδυτές του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι αναμένετο να κονταροχτυπηθούν για τον έλεγχο των ελληνικών δικτύων ηλεκτρισμού.

Τελικά, ο δρόμος διεκδίκησης του ΑΔΜΗΕ για την ιταλική Terna ανοίγει και γίνεται ευκολότερος, καθώς ο μεγάλος αντίπαλός της, η State Grid Corporation of China, δεν έχει λόγους να επενδύσει στον ΑΔΜΗΕ, αφού με την είσοδό της στoν Ιταλό Διαχειριστή μπορεί να εισέλθει και στον ΑΔΜΗΕ. Οι δύο άλλοι υποψήφιοι για τον ΑΔΜΗΕ είναι ο Βέλγος Διαχειριστής Δικτύου Εlia, ο οποίος όμως δεν βλέπει τόσο θερμά όσο o Iταλός Διαχειριστής το ελληνικό πρότζεκτ, ενώ ο τέταρτος υποψήφιος, το καναδικό Fund PSP Investments, θα πρέπει να συμπράξει με εταιρεία διαχείρισης δικτύων για να μπορέσει να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Οπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο Ρόιτερς, η State Grid Corporation of China είναι στα πρόθυρα εξαγοράς του 49% της ιταλικής Cassa Depositi e Prestiti Reti (CDP Reti), μέσω της οποίας η μητρική CDP ελέγχει το 30% των εταιρειών διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού SNAM και Terna. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η ανακοίνωση εξαγοράς της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) CDP Reti, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, ενώ για το κλείσιμο της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Κάρλο Παντοάν και ο CEO της CDP Τζιόρνο Τεμπίνι πραγματοποίησαν ταξίδι στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα. Η αξία της CDP Reti ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ, ενώ η πώληση γίνεται στο πλαίσιο προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της ιταλικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Η ενεργειακή αγορά της Ιταλίας υποδέχτηκε με θετικά σχόλια τη σχετική είδηση, καθώς θα ενισχύσει την ρευστότητα του Ιταλού Διαχειριστή διευκολύνοντας τη στρατηγική σύζευξης της αγοράς ηλεκτρισμού των Δυτικών Βαλκανίων με τα δίκτυα της Ευρώπης, στην οποία εντάσσεται και το σχέδιο εξαγοράς του ΑΔΜΗΕ. Η συμφωνία, σύμφωνα με στελέχη μεγάλης ενεργειακής ιταλικής εταιρείας, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αντίστοιχα με αυτά που αντιμετωπίζει η συμφωνία ΔΕΣΦΑ-Socar, και αυτό γιατί η State Grid Corporation of China ως εταιρεία τρίτης χώρας δεν αποκτά τον έλεγχο της Terna αλλά συμμετοχή σε αυτή. Αναφέρουν μάλιστα και το προηγούμενο της εισόδου της κινεζικής εταιρείας στην Πορτογαλία με την εξαγορά του 25% της REN (Διαχειριστής Δικτύου). Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία Terna-SGC, οι Κινέζοι δεν έχουν λόγους να διεκδικήσουν και το ΔΕΣΦΑ και ότι ο διαγωνισμός για τους Ιταλούς θα είναι «περίπατος», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η Terna υπήρξε από την πρώτη στιγμή ο πιο θερμός διεκδικητής του ΑΔΜΗΕ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την επίσκεψη του προέδρου της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να του εκφράσει το ενδιαφέρον του, καθώς οι Ιταλοί βλέπουν το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού ως συνέχεια του δικού τους δικτύου. Η Terna έχει αναλάβει την επέκταση του δικτύου ηλεκτρισμού στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί η εμπειρία του Ιταλού Διαχειριστή σε έργα διασύνδεσης νησιών, αντίστοιχα με αυτό της διασύνδεσης της Κρήτης που έχει εντάξει στο δεκαετές επενδυτικό πλάνο του ο ΑΔΜΗΕ. Το 2011 ολοκλήρωσε τη διασύνδεση της Σαρδηνίας με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ιταλίας σε απόσταση 435 χλμ., τοποθετώντας υποβρύχια καλώδια σε βάθος 1.640 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της τυρρηνικής θάλασσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή