Ισχυρή αύξηση των καταθέσεων κατά 14% την περίοδο 2015-2017 βλέπει η Κομισιόν

Ισχυρή αύξηση των καταθέσεων κατά 14% την περίοδο 2015-2017 βλέπει η Κομισιόν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή ανάκαμψη καταθέσεων για την περίοδο 2015-2017 προβλέπεται στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών τα οποία εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, μετά την άνευ προηγουμένου «βύθιση» των καταθέσεων που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι καταθέσεις θα αυξηθούν 3,4% το 2015, 5% το 2016 και επίσης 5% το 2017, που αντιστοιχεί σε μια σωρευτική άνοδο κατά 14% στην τριετία. Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, τότε οι καταθέσεις θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 188 δισ. ευρώ ή 23 δισ. υψηλότερα από το 2014.

Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, στη χώρα μας έχει σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου μείωση καταθέσεων λόγω της ανησυχίας για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη ή ενός «κουρέματος» καταθέσεων. Ετσι από τα επίπεδα των 237 δισ. ευρώ που ήταν οι καταθέσεις στο τέλος του 2009, σήμερα (Μάιος 2014) έχουν συρρικνωθεί στα 162,1 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 75 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Μάλιστα, την περίοδο των εκλογών του Ιουνίου 2012, οι καταθέσεις είχαν υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα του επιπέδου των 150 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η ενίσχυση των καταθέσεων θα αποτελέσει κομβικό σημείο για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία καθώς θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη. Υπογραμμίζουν ότι μέχρι τώρα μικρό μέρος των καταθέσεων έχει επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα -περίπου 10 δισ. από τα χαμηλά του 2012- καθώς η ανησυχία δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, ενώ οι συζητήσεις περί «κουρέματος» ή φόρου στις καταθέσεις έχουν επίσης επηρεάσει πολύ αρνητικά. Θεωρούν ότι το υπό εξέλιξη stress test της ΕΚΤ και η τραπεζική ενοποίηση αποτελούν σημείο καμπής για την εξέλιξη των καταθέσεων. Η ολοκλήρωση του stress test (τον προσεχή Οκτώβριο) θα άρει και την τελευταία εστία ανησυχίας και θα ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο για το τραπεζικό σύστημα βάζοντας τέλος στις συζητήσεις περί «κουρέματος». Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει επίσης η τραπεζική ενοποίηση και η ανάληψη της εποπτείας των εγχώριων συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ: οι καταθέσεις είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στην Ιταλία είτε στη Γερμανία θα βρίσκονται υπό την ευθύνη και την εποπτεία της ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι τράπεζες, προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης και την επιστροφή καταθέσεων είναι η οικονομική σταθερότητα και η επιβεβαίωση των προσδοκιών για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών των ακινήτων, που επίσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις τράπεζες καθώς συνδέεται με την αξία των εξασφαλίσεων των τραπεζών αλλά και την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εικόνα των προβλέψεων της Κομισιόν είναι μεικτή: προβλέπεται μείωση των τιμών κατά 5% για τη φετινή χρονιά, σταθεροποίηση του 2015 και άνοδος των τιμών κατά 2% και 3,5% το 2016 και 2017 αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι χθες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας. Είχαν εγκριθεί τον περασμένο Απρίλιο και στις αρχές Ιουνίου τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Eurobank και της Alpha Bank αντίστοιχα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή