Οι ανταγωνιστικές τιμές στα ξενοδοχεία έφεραν περισσότερους τουρίστες

Οι ανταγωνιστικές τιμές στα ξενοδοχεία έφεραν περισσότερους τουρίστες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μείωση στις τιμές διάθεσης των δωματίων το 2013 οδήγησε σε αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ετσι, ενώ το 2012 τα πιο πολλά ξενοδοχεία δεν είχαν ανοίξει τον Μάιο και η πληρότητά τους είχε μειωθεί κατά 6,2% σε σχέση με το 2011, πέρυσι η πληρότητά τους τον Μάιο αυξήθηκε κατά 12,3%. Κατά το ΙΤΕΠ η αύξηση αυτή συνδέεται με τη μείωση των τιμών σε ποσοστό 3,5%. Η πιο ήπια αύξηση στις πληρότητες πέρυσι τον Αύγουστο (4,7%) συνδέεται με μία στασιμότητα στις τιμές διάθεσης των δωματίων τον μήνα αυτό. Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι ο τουριστικός κλάδος κατέδειξε εξαιρετική ανθεκτικότητα στη συγκράτηση των θέσεων απασχόλησης. Ειδικότερα, από το 2008 έως το 2013 στον κλάδο καταλύματος-εστίασης χάθηκαν συνολικά 20,4 χιλ. θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν σε μείωση της απασχόλησης κατά 6,6%. Το ποσοστό αυτό είναι το τέταρτο μικρότερο ποσοστό μείωσης της απασχόλησης μεταξύ των τομέων της οικονομίας. Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, την ίδια περίοδο στον κλάδο των κατασκευών η μείωση της απασχόλησης ανέρχεται σε 57% με απώλεια 220,3 χιλιάδων θέσεων εργασίας και στη μεταποίηση σε 37% με απώλεια 198 χιλιάδων θέσεων.

Το 2013 σημειώνει το Ινστιτούτο ήταν έτος θετικής καμπής του ελληνικού τουρισμού καθώς είχε να σημειωθεί διψήφιο ποσοστό αύξησης των αφίξεων από το 2005, που ήταν η χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το 20,1% του τουρισμού της Ελλάδας συγκεντρώνει η Κρήτη, αφού συνολικά το 2013 αφίχθησαν 3,6 εκατ. τουρίστες, ενώ αναμένεται νέα άνοδος φέτος. Στη περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δαπανήθηκαν περίπου 3,5 δισ. ευρώ, μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί στο 29,8% των συνολικών δαπανών της επικράτειας. Στην Αττική κάθε τουρίστας δαπανά κατά μέσο όρο 519,8 ευρώ κατά την επίσκεψή του, αριθμητικό δεδομένο το οποίο είναι κατά 20,4% μικρότερο από το ποσό που κατά μέσο όρο δαπανά ένας τουρίστας που επισκέπτεται τη χώρα. Στα Ιόνια νησιά κάθε επισκέπτης διανυκτερεύει κατά μέσο όρο 9,6 ημέρες, ποσοστό που είναι κατά 6,9% μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των διανυκτερεύσεων ενός τουρίστα στη χώρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε αντίθεση με τον εισερχόμενο τουρισμό, ο εσωτερικός τουρισμός συνεχίζει να συρρικνώνεται με δυσμενείς συνέπειες στις επιδόσεις των ξενοδοχείων που βασίζονται κατά κύριο λόγο σε Ελληνες πελάτες. Κατά το ΙΤΕΠ η τάση συρρίκνωσης μεγεθών του εσωτερικού τουρισμού συνεχίζεται και το 2014 υπό το βάρος της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης στη χώρα και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων. Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη κίνηση. Οι περιφέρειες με την εντονότερη εποχικότητα είναι οι Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων, ενώ οι περιφέρειες με τη μικρότερη, η Αττική και η Ηπειρος.

Στο μεταξύ θετικός είναι ο απολογισμός για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Αθήνας το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Η πληρότητα των μονάδων αυξήθηκε από 55,2% σε 68,3% και η μέση τιμή του δωματίου κατά 4,9% (83,7 ευρώ) σε σχέση με το εξάμηνο του 2013. Στη Ρώμη η μέση ξενοδοχειακή τιμή διαμορφώθηκε σε 146,5 ευρώ, στη Βαρκελώνη σε 119,3 ευρώ, στη Μαδρίτη σε 84,2 ευρώ, στην Κωνσταντινούπολη σε 135,6 ευρώ και στο Παρίσι σε 248,1 ευρώ. Εξάλλου, η μέση πληρότητα στα αθηναϊκά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 18,4% τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή