Διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο στη Finansbank η Εθνική Τράπεζα

Διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο στη Finansbank η Εθνική Τράπεζα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλείδωσε» το ζήτημα της διατήρησης του πλειοψηφικού πακέτου της Finansbank ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Οπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, «η Εθνική θα μειώσει τη συμμετοχή της στην τουρκική θυγατρική της, τη Finansbank, διατηρώντας ωστόσο την πλειοψηφική συμμετοχή».

Ετσι, μπαίνει τέλος στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Εθνικής από την αγορά της Τουρκίας, προοπτική που η διοίκηση της τράπεζας απέρριπτε κατηγορηματικά. Σημειώνεται ότι κατά διαστήματα η ΕΤΕ είχε δεχθεί έντονες πιέσεις για την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία τόσο από την τρόικα όσο και από μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο, η διοίκηση με επιμονή επισήμανε σε όλους ότι η αγορά της Τουρκίας αποτελεί τη μεγάλη στρατηγική επιλογή του ομίλου, καθώς τόσο από πλευράς μεγέθους αγοράς όσο και της θέσης που κατέχει η Finansbank αλλά και της ποιότητας της τράπεζας κρίνεται ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πλέον δυναμικές αγορές διεθνώς και δεν μπορεί να συγκριθεί μια καμία αγορά της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας διαμορφώνεται στο 822 δισ. δολάρια, όταν αθροιστικά το ΑΕΠ Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Αλβανίας και Σκοπίων ανέρχεται στα 308 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, ο πληθυσμός της Τουρκίας ανέρχεται σε 80,7 εκατ. κατοίκους έναντι 41 εκατ. κατοίκων των πέντε παραπάνω γειτονικών χωρών. Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, «η ΕΤΕ έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει σημαντικά μέτρα εξορθολογισμού, όπως εθελούσια έξοδο εργαζομένων, περικοπές αμοιβών και κλείσιμο υποκαταστημάτων, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες μείωσης δαπανών στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποτελεί συνέχεια αυτής της προσπάθειας. Προβλέπει περαιτέρω αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων και των μη βασικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, καθώς και ενίσχυση των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, κυρίως με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και τη συνετή διαχείριση του κινδύνου».

Με τη συμφωνία εξασφαλίζεται ότι ο έλεγχος της Finansbank θα παραμείνει στην Εθνική, ενώ η πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών θα γίνει σε βάθος χρόνου και θα εκτιμηθεί το γενικότερο κλίμα και η κατάσταση στις αγορές.

Το σημαντικότερο όλων ωστόσο είναι η πολύ θετική πορεία της Finansbank, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για την κεφαλαιακή βάση του ομίλου. Στο πρώτο εξάμηνο, η Finansbank παρουσιάζει ισχυρά κέρδη και φαίνεται ότι «διαψεύδει» τις συντηρητικές εκτιμήσεις της ΤτΕ που στο πρόσφατο stress test εκτιμούσε ότι η θυγατρική της θα παρουσίαζε ζημιές λόγω της αβεβαιότητας στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από το stress test ύψους 2,18 δισ. ευρώ αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά δυνητικές ζημιές από την αγορά της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή