Οι 12 εισηγμένες που επενδύουν άνω των 300 εκατ. μέσα στο 2014

Οι 12 εισηγμένες που επενδύουν άνω των 300 εκατ. μέσα στο 2014

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επενδυτική ξηρασία των τελευταίων έξι ετών ήταν αναπόφευκτη λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης που γνώρισε ιστορικά η χώρα μας. Η πλειονότητα των εισηγμένων ανέστειλε από τις αρχές του 2011 τα επενδυτικά σχέδια, αφού έπρεπε να αντιμετωπίσει τον υψηλό τραπεζικό δανεισμό, να κλείσει ζημιογόνες θυγατρικές, να εκπονήσει προγράμματα εθελουσίας εξόδου και απολύσεων και να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τα λειτουργικά της κόστη.

Δειλά δειλά από φέτος οι ισχυρότερες ταμειακά επιχειρήσεις υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα με στόχο να είναι στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης όταν θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μετά το 2007 (τελευταία χρόνια ανάπτυξης κατά 3,6%). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», τους πρώτους 7 μήνες του 2014 υλοποιούνται επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ από 12 εισηγμένες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη μόνο στη διάρκεια του α΄ τριμήνου της χρονιάς επένδυσε 19,8 εκατ. ευρώ για την αγορά αυτοκινήτων προκειμένου να υποστηρίξει τις υπηρεσίες της προς το μεγάλο κύμα τουριστών που μόνο για φέτος θα καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ με περισσότερες από 21 εκατ. αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων και των κρουαζιεροπλοίων. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, παρά το γεγονός ότι ολοκλήρωσαν πέρυσι το επενδυτικό τους πρόγραμμα, συνεχίζουν και το 2014 να επενδύουν περί τα 2,5 εκατ. ευρώ για εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των εγκαταστάσεων του ομίλου. Ο όμιλος Σαράντης, μετά τη μεταφορά της μονάδας παραγωγής από το Βουκουρέστι που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου, προχώρησε πριν από λίγες μέρες και στην εξαγορά τσέχικης εταιρείας καλλυντικών αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στην τσέχικη αγορά. Η ΑΓΕΤ Ηρακλής υλοποίησε επένδυση ύψους 2,1 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο Βόλου για το έργο της χωριστής άλεσης. Η τσιμεντοβιομηχανία εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καινοτομική τεχνολογία της χωριστής άλεσης στην παραγωγή του τσιμέντου. Αυτή υλοποιήθηκε στο εργοστάσιο Βόλου με την υποστήριξη του Τεχνικού Κέντρου της Lafarge και του Κέντρου Ανάπτυξης Προϊόντων της εταιρείας. Η χωριστή άλεση αυξάνει τη δραστικότητα του κλίνκερ, του βασικού συστατικού του τσιμέντου. Η Coca-Cola HBC πραγματοποεί αυτή την περίοδο επενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ στις μονάδες της εταιρείας στο Σχηματάρι και στο Αίγιο. Από το 2012 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά 275 εκατ. ευρώ και έχει συνεισφέρει σε φόρους στο ελληνικό κράτος 258,8 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αποδώσει στο κράτος 1 δισ. ευρώ μέσω κρατικών και εργοδοτικών εισφορών. Συνολικά, η Coca-Cola Τρία Εψιλον υποστηρίζει 30.000 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας.

H Lamda Development προγραμματίζει νέες επενδύσεις περί τα 25 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του πίσω τμήματος του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), στο οποίο θα φιλοξενούνται δραστηριότητες σχετιζόμενες με την ψυχαγωγία καθώς και εμπορικά καταστήματα. Με τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος στο IBC θα υπάρχουν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας.

Η Ικτίνος Μάρμαρα επενδύει φέτος κεφάλαια ύψους 2,057 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα αυτό αφορά τόσο τον μηχανολογικό εξοπλισμό των λατομείων όσο και των εργοστασίων της και προσβλέπει στην αύξηση παραγωγής ογκομαρμάρων από τα λατομεία καθώς και επεξεργασμένα από τα εργοστάσια.

Προγράμματα εξυγίανσης

Ενθαρρυντική εικόνα για την επανεκκίνηση των επενδυτικών σχεδίων που είχαν διακοπεί την τελευταία τριετία 2011-2013 μετέφεραν προς τους μετόχους τους αρκετές εισηγμένες στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του Ιουνίου. Κατ’ αρχάς, όπως ειπώθηκε, οι περισσότερες εταιρείες κατάφεραν να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους και να πραγματοποιήσουν μία εκκαθάριση των προβληματικών τους πελατών που είχαν ήδη οικονομικά ανοίγματα και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις πληρωμές τους. Ετσι, με την εξυγίανση των οικονομικών τους μεγεθών και τις οικονομίες κλίμακος επανήλθαν τα επενδυτικά προγράμματα που είναι όμως προσαρμοσμένα στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις που θα παρέχουν στις εταιρείες συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές τους για να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς και να διατηρήσουν θετικές τις ταμειακές ροές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή