Μετά τις Vodafone – Wind η αγορά αναμένει τη ρελάνς του ΟΤΕ στο θρίλερ της Forthnet

Μετά τις Vodafone – Wind η αγορά αναμένει τη ρελάνς του ΟΤΕ στο θρίλερ της Forthnet

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πιθανή ρελάνς του ΟΤΕ στο θρίλερ που ονομάζεται Forthnet αναμένουν τώρα η αγορά, η Forthnet, οι μέτοχοί της και οι ανταγωνιστές του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, Vodafone και Wind. Το δίδυμο Vodafone – Wind, κάτοχος επίσης του 40% των μετοχών της Forthnet, «μίλησε» τελευταίο, και η προσφορά που γνωστοποιήθηκε αποδίδει στην προς εξαγορά εταιρεία μια επιχειρηματική αξία (enterprise value) περίπου 530 εκατ. ευρώ.

Οι Αραβες μέτοχοι της Forthnet ωστόσο δεν έχουν λόγους να βιάζονται. Τώρα αναμένεται να αναθέσουν σε κάποιον χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εξέταση των προσφορών των δύο ενδιαφερομένων. Στην πράξη όμως συνεχίζουν τις «καθυστερήσεις», προσδοκώντας μια επιπλέον αύξηση των προσφερόμενων τιμημάτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με δυσκολία παραδέχονταν στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για τη Nova. Ο «διαγκωνισμός» των ενδιαφερομένων ήθελαν να παραμένει στο παρασκήνιο και όχι στο προσκήνιο.

H τακτική αυτή ακολουθήθηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα με τις εταιρείες Vodafone και Wind Hellas, προτού αυτές ευθυγραμμιστούν μεταξύ τους. « (Τα παζάρια των Αράβων) ήταν ο βασικός λόγος που έφερε κοντά τις δύο εταιρείες», παραδέχεται στέλεχος κοντά στις εξελίξεις για το μέλλον της Forthnet. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όσο οι δύο επιχειρήσεις «κοντραρίζονταν», ανεβάζοντας το τίμημα για τη Forthnet, ο ΟΤΕ παρέμενε θεατής. Μόλις οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη σύμπραξή τους και το δικαίωμα της Vodafone να αποκτήσει μετοχές της Forthnet κυριότητας Wind Hellas, τότε ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς δεν άργησε να μπει «σφήνα». Στην πραγματικότητα ο ΟΤΕ χρειάστηκε μόλις 20 μέρες για να απευθύνει τη μη-δεσμευτική προσφορά προς τη Forthnet σχετικά με τη Nova.

Οι άνθρωποι της αγοράς παραδέχονται τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε ο οργανισμός και τα οποία έβαλαν σε νέους μπελάδες τους αρχικούς διεκδικητές της Forthnet. Το «κουβάρι» και η ακινησία που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μια ενδεχόμενη αντιπροσφορά του ΟΤΕ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πολύ πιθανό, είτε για λόγους αρχής είτε επειδή δεν συμφέρει τον οργανισμό. Στο επίπεδο αυτό ο ΟΤΕ διαθέτει μειονέκτημα, καθώς για κάθε επιπλέον 100 ευρώ που ξοδεύει στη Forthnet, οι Vodafone και Wind ξοδεύουν 60, λόγω της συμμετοχής του 40% που διαθέτουν ήδη στην εταιρεία. Βεβαίως όλα σταθμίζονται, όπως επίσης και το ρίσκο που εμπεριέχει το να αναλάβει κάποιος από τους ενδιαφερομένους το πελατολόγιο του ενός (και πλέον) εκατ. πελατών της Forthnet.

Ο ΟΤΕ αναμφίβολα βρίσκεται σε καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση, παρόλο που οι ανταγωνιστές του έχουν μηδενικό δανεισμό. Είναι σίγουρο όμως ότι, αν οι Vodafone και Wind Hellas θέλουν να προχωρήσουν μια τέτοια συμφωνία, πρέπει οι μέτοχοί τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Στο ΟΤΕ δεν ισχύει το ίδιο.

Από την άλλη πλευρά, οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet, όσο συνεχίζεται ο διαγκωνισμός των ενδιαφερομένων, δεν έχουν λόγο να πιέσουν προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Ούτως ή άλλως, και οι δύο ενδιαφερόμενοι θεωρούνται εξίσου αξιόπιστοι, ενώ επιπλέον δεν έχουν εγείρει κανενός είδους αξίωση σχετικά με τις οφειλές της Forthnet. Ωστόσο και οι πιστώτριες τράπεζες γνωρίζουν ότι τα «παζάρια» έχουν κάποια όρια, τα οποία οι Αραβες μέτοχοι δεν πρέπει να ξεπεράσουν. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας προς τις τράπεζες, δεν αποκλείεται οι τράπεζες να ζητήσουν την κεφαλαιοποίηση του δανεισμού, αφαιρώντας έτσι την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων από τους Αραβες.

Στους κερδισμένους οι μέτοχοι μειοψηφίας

Στους κερδισμένους από τον διαγωνισμό των OTE και Vodafone – Wind συγκαταλέγονται και οι μέτοχοι μειοψηφίας, το Ιδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, αλλά και η οικογένεια Μ. Κυριακού. Ο πρώτος από τους δύο ελέγχει το 4,2%, ενώ ο δεύτερος εικάζεται ότι ελέγχει περίπου το 4,5%. Οι μέτοχοι αυτοί ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν προσχωρήσει σε κάποιο αντίπαλο στρατόπεδο, καθώς βλέπουν η αξία του μεριδίου τους να αυξάνει. Εξάλλου, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν είναι τόσο τα έσοδα που επιδιώκουν οι ενδιαφερόμενοι όσο το να διασφαλίσουν για την επόμενη ημέρα κάποιες συνέργειες με τους αγοραστές, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή