Η «προσγείωση» της Cyprus Airways και το ενδιαφέρον των 21 μνηστήρων

Η «προσγείωση» της Cyprus Airways και το ενδιαφέρον των 21 μνηστήρων

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο κατάλογος των ενδιαφερομένων για τις Κυπριακές Αερογραμμές να είναι μακρύς, ωστόσο κύκλοι της αεροπορικής αγοράς επισημαίνουν ότι η συμμετοχή στην ανοιχτή πρόσκληση που έχει απευθύνει η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική. Και αυτό, γιατί η διαδικασία ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς πρόκειται να πωληθεί από την εταιρεία, με ποια μορφή και όρους, ούτε ποιο θα είναι το εύρος του τιμήματος.

Οι συνολικά 21 εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση είτε των μετοχών είτε σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του αερομεταφορέα δεν έχουν απολύτως τίποτα να χάσουν από τη συμμετοχή τους, ούτε δεσμεύονται με οποιονδήποτε τρόπο. Οι περισσότερες εταιρείες απέστειλαν τα απαιτούμενα έγγραφα συμμετοχής προκειμένου να ενημερωθούν στη συνέχεια για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Στελέχη της ευρωπαϊκής αεροπορικής αγοράς μάλιστα συσχετίζουν την επιτάχυνση της διαδικασίας από την κυπριακή κυβέρνηση, με την έρευνα που πραγματοποιεί η Ε.Ε. για το ενδεχόμενο να έχουν δοθεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις από το Δημόσιο στην αεροπορική εταιρεία.

Συνολικά 21 εταιρείες συμμετείχαν στη διαδικασία, μεταξύ των οποίων η Aegean Airlines και η χαμηλού κόστους ιρλανδική Ryanair. Μεταξύ των αερομεταφορέων που ενδιαφέρονται, σε αυτό το στάδιο, για τις Κυπριακές Αερογραμμές είναι και η ισραηλινή Arkia που συνεργάζεται με αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια και επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Siberian Airlines -τρίτη σε μέγεθος ρωσική αεροπορική εταιρεία- εκδήλωσε επίσης ενδιαφέρον, όπως επίσης και η Middle East Airlines, με την οποία ο κυπριακός αερομεταφορές διατηρεί πτήσεις κοινού κωδικού.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλε και η ρουμανική Blue Air, η οποία πραγματοποιεί πτήσεις από και προς την Κύπρο, αλλά και ο ισπανικός όμιλος Arevenca Group (σε συνεργασία με τις Fly Aruba, Air Atlantic). Στον κατάλογο των μνηστήρων περιλαμβάνονται και το καναδικό fund Triple Five, το οποίο είχε ενδιαφερθεί για τον αερομεταφορέα και στο παρελθόν. Παράλληλα, στη διαδικασία συμμετέχουν και εταιρείες ρωσικών, ασιατικών και ειδικότερα κινεζικών συμφερόντων. Οι εταιρείες τρίτων χωρών «βλέπουν» τις Κυπριακές Αερογραμμές ως μια ευκαιρία εισόδου στην ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά.

Από τον Οκτώβριο του 2013, ο στόλος των Κυπριακών Αερογραμμών αποτελείται από έξι αεροσκάφη τύπου Airbus A320-200 που εκτελούν πτήσεις προς 13 προορισμούς, σε 12 χώρες. Διατηρεί συμφωνίες εκτέλεσης πτήσεων κοινού κωδικού με 8 αεροπορικές εταιρείες.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της εταιρείας ξεκίνησαν περίπου το 2010, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με το Δημόσιο να πουλά μεγάλο μέρος του. Τότε ήρθαν και οι πρώτες συζητήσεις περί εξαγοράς της εταιρείας αρχικώς από την Aeroflot, και τον Μάιο του 2012 από την Triple Five Group. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν επένδυσαν τελικώς στον εθνικό αερομεταφορέα της Κύπρου. Τον Ιούνιο του 2012 ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής του από το Χρηματιστήριο λόγω καθυστέρησης στην υποβολή των οικονομικών καταστάσεων. Με επιστολή της προς το Χρηματιστήριο, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές μετά φόρων για το 2012 ύψους 55,8 εκατ. ευρώ έναντι 23,9 εκατ. ευρώ το 2011.

Ακολούθησε η παρέμβαση της Ε.Ε., η οποία ανακοίνωσε στις 6 Μαρτίου 2013 ότι ξεκινά έρευνα για το ενδεχόμενο παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την αεροπορική εταιρεία. Η έρευνα αφορά το δάνειο της κυβέρνησης προς τις Κυπριακές Αερογραμμές ύψους 73 εκατ. ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά και τη συνεισφορά με 31,3 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Η συγκεκριμένη απόφαση της Ε.Ε., όταν τελικώς εκδοθεί, πρόκειται να καθορίσει και το μέλλον της.

Τον Μάρτιο του 2014 η εταιρεία προχώρησε στην πώληση της χρονοθυρίδας της (slot) στο Λονδίνο στη Middle East Airlines έναντι 6,3 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη στιγμή το κυπριακό Δημόσιο διατηρεί το 93,67% της εταιρείας, με το υπόλοιπο 6,33% να ανήκει σε ιδιώτες μετόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή