Προς έγκριση η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Ιο

Προς έγκριση η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Ιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη Μήλο και τη Κέα προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες για την έγκριση δημιουργίας ενός ακόμη σύνθετου τουριστικού καταλύματος στο νησί της Ιου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε κοινή υπουργική απόφαση που αφορά την έγκριση δημιουργίας σύνθετου καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου με συνολική δυναμικότητα 249 κλινών. Ηδη, η ΚΥΑ σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται προωθήθηκε για τη δεύτερη υπογραφή στη συναρμόδια υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα της Ιου περιλαμβάνει ξενοδοχείο κλασικού τύπου 5 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, σπα και υποστηρικτικά έργα όπως μονάδα αφαλάτωσης, λιμενικά έργα, έργο λειτουργικής σύνδεσης της χερσονήσου Διακοφτού με την ενδοχώρα, πισίνες, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίκτυα υποδομών, αθλητικά γήπεδα κ.ά. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η «105 Ανώνυμη Τουριστική και Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο της έκτασης των 275 στρεμμάτων της εταιρείας τα έργα θα αναπτυχθούν σε 181 στρέμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματικός όμιλος που θα πραγματοποιήσει την επένδυση στην Ιο έχει συγκεντρώσει υπό την ιδιοκτησία του περί τα 5.000 στρέμματα στο κυκλαδίτικο νησί. Στόχος του ομίλου, όπως σημειώνει, είναι να ακολουθήσει ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης με τη διατήρηση μεγάλων εκτάσεων φυσικού τοπίου και τη οικοδόμηση μιας μικρής συλλογής από ιδιωτικές βίλες και ξενοδοχεία μπουτίκ, φιλικά σχεδιασμένων προς το περιβάλλον σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία του νησιού. Ο όμιλος σκοπεύει από το σύνολο της έκτασης που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του να αφήσει ανεκμετάλλευτο ποσοστό 99%. Στα πλάνα του ομίλου είναι η φύτευση 55.000 δέντρων και θάμνων στη περιοχή για την αποκατάσταση οικότοπων από πυρκαγιές και την αντιμετώπιση του φαινομένου της αποψίλωσης δασών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει, ήδη, μεταμοσχεύει 283 ελαιόδεντρα -που επρόκειτο να κοπούν- από την Πελοπόννησο στην περιοχή, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι άνω των 300 ετών. Για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης σε καθένα από τα ακίνητα του ομίλου έχουν εγκατασταθεί συστήματα συλλογής βρόχινου νερού με στόχο την εξασφάλιση σε ετήσια βάση περί των 5 εκατ. λίτρων.

Ενα πρώτο δείγμα της φιλοσοφίας αειφόρου ανάπτυξης αποτελεί το νέο πολυτελές μπουτίκ κατάλυμα εταιρείας συμφερόντων του ομίλου που έκανε επίσημη έναρξη λειτουργίας αυτό τον μήνα στο νησί. Το κατάλυμα με την επωνυμία «Αγκαλιά» διαθέτει 14 σουίτες εκ των οποίων οι τρεις με ιδιωτική πισίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή