Σκέψεις για δημιουργία ειδικού σχήματος διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων

Σκέψεις για δημιουργία ειδικού σχήματος διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και τον διαχωρισμό μεταξύ βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων, ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον των τραπεζών αλλά και τη δομή του επιχειρηματικού περιβάλλοντας τα επόμενα χρόνια.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας έχουν διαβάσει πολλές προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ακανθώδες αυτό ζήτημα, ενώ σχετικές συζητήσεις πραγματοποιούνται με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και τον ΣΕΒ. Αν και το ζήτημα της δημιουργίας μιας ενιαίας «κακής» τράπεζας, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχει αποκλειστεί, ωστόσο έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός εξειδικευμένου σχήματος για τη διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων ή μέρους αυτών.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι ενιαίο σχήμα δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι υπό κρατικό έλεγχο. Οπως αναφέρουν προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το σχήμα να λειτουργήσει με αποκλειστικά ιδιωτικά κριτήρια και να κινητοποιήσει ιδιωτικούς πόρους. Σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα «κόκκινα» δάνεια να μεταφερθούν στις «πλάτες» των φορολογούμενων, ωστόσο πρέπει να εξεταστούν σε βάθος όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, την επιτάχυνση της εξυγίανσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μεγιστοποίηση των ανακτήσεων. Μέχρι τώρα οι επιδόσεις των τραπεζών δεν είναι ενθαρρυντικές: από τις εταιρείες που έκαναν χρήση του άρθρου 99 με στόχο την εξυγίανσή τους μετριούνται στα δάκτυλα ενός χεριού όσες κατάφεραν να εξυγιανθούν και λειτουργούν με νέα επιχειρησιακά σχέδια. Για τη συμφωνία στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών πραγματοποιούνται συζητήσεις εδώ και χρόνια. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καλύτερη περίπτωση φυτοζωούν ή ακόμα χειρότερα βουλιάζουν βαθύτερα στα προβλήματα και απαξιώνεται η όποια παραγωγική ικανότητά τους.

Επιπρόσθετα η διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η χρηματοδότηση προβληματικών επιχειρήσεων δεσμεύει πολύτιμη, από την εξαιρετικά περιορισμένη, ρευστότητα η οποία θα μπορούσε να διοχετευθεί σε υγιείς επιχειρήσεις και επενδύσεις βοηθώντας αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Σε πρόσφατή συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας υπογράμμισε ότι οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν καθοριστικά στις συνενώσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και κλάδων. «Να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που θα αποκτήσουν κρίσιμη μάζα, σοβαρό μάνατζμεντ και κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία θα ελέγχονται και θα αναπροσαρμόζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και τέλος, να χρηματοδοτήσουν εξωστρεφή επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων αυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ανταγωνιστικά επιτόκια. Το πώς θα διαχειριστούμε τα χρέη των επιχειρήσεων θα προσδιορίσει τη μορφή και τη λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τα επόμενα πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο οι κανόνες που θα θεσπίσουμε να αποτρέπουν τη διασπορά του «ηθικού κινδύνου» και τη νόθευση του ανταγωνισμού. Ετσι μόνο θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά υγιών, εξωστρεφών και διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή