Το μονοπώλιο ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοίχημα θέτει εκ νέου η Κομισιόν

Το μονοπώλιο ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοίχημα θέτει εκ νέου η Κομισιόν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοίχημα γα την περίοδο 2014-2020 θέτει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, παρουσία στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και νομικών συμβούλων του ΟΠΑΠ, δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις σχετικές ρυθμίσεις με το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ να διεξάγει το αθλητικό στοίχημα στο Διαδίκτυο. Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν και τη διακοπή των δραστηριοτήτων των 24 παρόχων οι οποίοι σήμερα λειτουργούν μέσω προσωρινών αδειών.

Ανταλλαγή επιστολών

Το υπουργείο Οικονομικών «περιφέρει» τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις περισσότερο από ένα έτος, αναμένοντας την έγκριση της Κομισιόν, προκειμένου να τις φέρει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή. Ωστόσο, καθώς αυτό δεν έχει συμβεί, για περισσότερους από 12 μήνες διεξάγεται μεταξύ των δύο πλευρών, κοινοτικής και εθνικής, ανταλλαγή επιστολών. Κυρίως η κοινοτική πλευρά θέτει ερωτήματα ενώ η ελληνική πλευρά δίνει απαντήσεις. Ενίοτε γίνονται και συσκέψεις, είτε στην Αθήνα είτε στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει από ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ, πρέπει ν’ αποδείξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη νόμιμη εκχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος στον ΟΠΑΠ. Σε άλλη περίπτωση αυτή θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση. Οι απαντήσεις που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, φαίνεται ότι δεν ικανοποίησαν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά

H ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ο ΟΠΑΠ εξασφάλισε το αποκλειστικό δικαίωμα στο διαδικτυακό στοίχημα από τη σύμβαση του 2000. Ο σχετικός νόμος αναφέρει ότι ο ΟΠΑΠ προσφέρει τα 13 παίγνια, συμπεριλαμβανομένου του αθλητικού στοιχήματος, «με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο». Με αυτές τις τέσσερις λέξεις στον σχετικό νόμο, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Βεβαίως η ίδια η ελληνική κυβέρνηση το 2011 προχώρησε στην έκδοση προσωρινών αδειών διεξαγωγής τυχερών παιγνίων στο Διαδίκτυο, ενώ ο ΟΠΑΠ, μόλις στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, ξεκίνησε να προσφέρει τις σχετικές υπηρεσίες, μέσω της ιστοσελίδας PameStoixima.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή