Βελτιώθηκε η λειτουργική κερδοφορία των ΕΛΠΕ το β΄ τρίμηνο

Βελτιώθηκε η λειτουργική κερδοφορία των ΕΛΠΕ το β΄ τρίμηνο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα σε όλες τις βασικές του δραστηριότητες παρουσιάζει ο όμιλος των ΕΛΠΕ στο β΄ τρίμηνο του 2014 με τα συγκρίσιμα κέρδη ΕΒΙΤDA να εμφανίζουν αύξηση κατά 133% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και να διαμορφώνονται στα 49 εκατ. ευρώ. Κύριοι άξονες αυτής της βελτίωσης σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας ήταν  (α) η απόδοση των μονάδων στα διυλιστήρια,  (β) η αυξημένη συνεισφορά από τις εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  (γ) το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και  (δ) η σταθεροποίηση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, αρνητικά συνεχίζουν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα, το δυσμενές περιβάλλον για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές αργού πετρελαίου και αύξηση στο κόστος προμήθειας πρώτων υλών.

Η τάση σταθεροποίησης που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα τρία τρίμηνα στα καύσιμα κίνησης συνεχίστηκε και στο β΄ τρίμηνο 2014, ενώ η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης εξακολουθεί να ενισχύεται σε βάρος της βενζίνης, τάση που έχει ήδη παρατηρηθεί στις νέες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων. Με βάση αρχικά στοιχεία για το σύνολο της εσωτερικής αγοράς, η ζήτηση για προϊόντα διύλισης στο β΄ τρίμηνο παρέμεινε σχεδόν σταθερή και κυμάνθηκε κοντά στα 1,5 εκατ. τόνους. Θετικά στα αποτελέσματα του ομίλου επέδρασαν τα έργα βελτίωσης ανταγωνιστικότητας και μείωσης κόστους με επιπλέον όφελος 23 εκατ. για το β΄ τρίμηνο 2014, ξεπερνώντας τα 310 εκατ. σωρευτικά από το 2008. Στόχος για το 2014 είναι η επίτευξη οικονομιών συνολικού ύψους άνω των 80 εκατ. Αυξημένη ήταν και η συνεισφορά του διυλιστηρίου της Ελευσίνας μετά τις εργασίες βελτίωσης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του shut-down του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου, με δείκτη απασχόλησης (utilisation) άνω του 100% της ονομαστικής δυναμικότητας, ενώ με θετική συνεισφορά λειτούργησε και το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης. Oι συνολικές πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου ανήλθαν σε 3,2 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να διατηρούνται στο 50% των πωλήσεων.

Σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, οι λειτουργικές επιδόσεις και τα κέρδη λόγω αποτίμησης αποθεμάτων οδήγησαν σε κέρδη EBITDA 53 εκατ. (β΄ τρίμηνο 2013: -25 εκατ.), ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά αποτελέσματα που περιλαμβάνουν αποσβέσεις ύψους 48 εκατ. και χρηματοοικονομικά έξοδα 53 εκατ. παρουσίασαν επίσης βελτίωση, καθώς διαμορφώθηκαν στα -50 εκατ. ευρώ από -95 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2013.

Περαιτέρω θετική βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου από το β΄ εξάμηνο του 2014 προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Κωστόπουλος. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα επεσήμανε μεταξύ άλλων τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης που πέτυχε ο όμιλος με την έκδοση δύο ομολόγων ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση του μεγαλύτερου κοινοπρακτικού δανείου του ομίλου. «Οι προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης συνεχίστηκαν στο β΄ τρίμηνο. Στα αδύναμα περιθώρια διύλισης προστέθηκε η αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές αργού πετρελαίου, λόγω των εξελίξεων σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής. Παρόλο το δυσμενές περιβάλλον, τα ΕΛΠΕ ενίσχυσαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι σε όλους τους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται, όπως αντανακλάται στα βελτιωμένα οικονομικά τους μεγέθη» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος. Τόνισε τέλος με έμφαση και τη συμβολή του διυλιστηρίου της Ελευσίνας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι σημείωσε «ιστορικό υψηλό βαθμού απασχόλησης, με όλες τις νέες μονάδες να παρουσιάζουν ρεκόρ επιδόσεων, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει επιπλέον ώθηση στη συνεισφορά του διυλιστηρίου στα αποτελέσματα του ομίλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή